Novelli taskuun
Henry James: The Figure in the Carpet (Penguin Books, alunperin 1896)
Edith Wharton: The Reckoning (Penguin Books, 1891 & 1902)
Opiskelijana minusta oli maailman ihaninta ostaa kirjoja, siihen vain oli harvoin rahaa. Nämä Penguin Booksin minikirjat toivat helpostusta kirjahimoon. Nykyään yksi kirjanen maksaa 1,50 € ja mahtuu hyvin taskuun tai käsilaukkuun.
Kuvittelin, että Henry Jamesin kertomus olisi kauhutarina The Turn of the Screw -teoksen tapaan, mutta se olikin, niin, en tiedä mikä, eikä tiedä moni muukaan.
Tarinan anonyymi päähenkilö on maanisen ihastunut oman aikansa kirjailijaan. Tuttavan maalaiskartanossa mies törmää kirjailijaan, joka vihjaa, että hänen teoksistaan löytyy salainen yhdistävä tekijä, joka avaa tärkeän viestin. Kirjailija ei kuitenkaan kerro, mikä salaisuus on – sen kuulemma erottaa, jos erottaa, kuten hahmon maton kiemuroiden seassa. Kirjailijan naisystävä tietää salaisuuden ja kertoja alkaa liehitellä häntä, mutta nainen ei mielestään voi paljastaa salaisuutta.
Kertoja on ymmällään kirjallisuusarvoituksen äärellä, Jamesin lukija taas hänen tarinansa suhteen. Tarinan on arveltu olevan satiiri kirjallisuuskritiikistä tai -tutkimuksesta. Kiehtova analyysi eri ulottuvuuksista löytyy täältä. Oli tarina mitä tahansa, Jamesin kieli on aina nautittavaa.
Edith Wharton -kirjanen sisältää kaksi novellia. Ensimmäinen, Mrs. Manstey’s View, on protyyppinen novelli ja sopisi hyvin vaikka lukioon osoittamaan, millainen on perinteinen novelli. Mieleen tulivat O. Henryn kertomukset. Wharton on yksi lempikirjailijoitani ja ensimmäinen novelli ei ole kielellisesti ja muutenkaan hänen tavanomaista tyyliään. Se on kirjoitettu alunperin johonkin lehteen.
Toinen tarina, The Reckoning, on kiinnostavampi ja käsittelee Whartonille tyypillisiä teemoja. Julia Westall on onnettoman nuoruuden liiton jälkeen solminut radikaalin, modernin avioliiton. Liitto perustuu sopimukselle: jos kumpi tahansa kyllästyy toiseen, hän saa jättää tämän ilman sen kummempia syitä. Mutta entäpä rakkaus?
Kiinnostavaa, että Whartonin kaksi novellia ovat tyylillisesti aivan erilaisia. The Reckoning on ensimmäistä novellia paljon kunnianhimoisempi. Se käsittelee suurempia teemoja, vastikään höllennetyn avioliittolainsäädännön vaikutusta naisen elämään, avioliiton muuttuvaa luonnetta ja puolisoiden erilaisia odotuksia. Kielellisesti se on paljon monimutkaisempi kuin ensimmäinen novelli. Julia Westallin tuskaa kuvataan taitavasti, melkein tajunnanvirallisesti. Ja New Yorkin seurapiirielämän kuvaus kiehtoo aina.