Oikeita ihmisiä
Kirjamessujen tiimoilta kirjoitin, että nyt tehdään paljon romaaneja, jotka kertovat oikeista ihmisistä. Otavan kevätkatalogi lupaa ainakin kaksi tällaista romaania. Katja Kallion Yön kantaja kertoo irtolaisnaisesta, Venla Hiidensalon romaani Edelfeltin elämään liittyvästä miehestä. Odotan molempia kirjoja!
Otavan luettelo löytyy täältä.
Akateemisessa kirjakaupassa eteen sattui Engelsin vaimosta kertova romaani. Nietzsche-harrastuksen myötä olen miettinyt, että joku voisi kirjoittaa romaanin Nietzschen siskosta. Elisabeth Förster-Nietzschellä oli kiinnostava elämä. Elisabethin tarkoituksena oli perustaa miehensä kanssa Paraguayhin arjalainen ihanneyhteisö Nueva Germania. Utopiakokeilu epäonnistui surkeasti.
Riitta Jalosen uusin romaani Kirkkaus kertoo uusseelantilaisesta kirjailijasta Janet Framesta. Olisi kiinnostavaa tietää, voiko esimerkiksi oikeasta kirjailijasta kirjoittaa tuosta vain, vai onko kustantamossa selvitelty lakipykäliä. Frame menehtyi vasta vuonna 2004. Suomessa esimerkiksi Kristina Carlson on kirjoittanut useaan otteeseen oikeista ihmisistä. Raili Mikkanen on kirjoittanut nuortenromaanit Katri Valasta ja Aino Kallaksesta.
Ihana kansi!
Tunnen henkilöitä, joiden mielestä fiktion kirjoittaminen oikeista historian henkilöistä on moraalisesti väärin. Aihetta on pohdittu kirjallisuusmaailmassa paljon, esimerkiksi tässä artikkelissa. Oma tuntumani on, että sallimme helpommin oikeiden henkilöiden käyttämisen fiktiossa, kun on kyse tv-sarjoista ja leffoista. Yksi lempisarjoistani on Masters of Sex, joka kertoo oikeista seksitutkijoista, William Mastersista ja Virginia Johnsonista. Sarjassa luultavasti otetaan paljon taiteellisia vapauksia. Netflix on tehnyt hienon tuntuisen sarjan kuningatar Elisabetin valtakauden alkuajoista.
The Crown-sarjan traileri. Suloisen brittiläistä!