Rantaerotiikkaa
Vicki Baum: Uimaopettaja Urban Hell (suom. Unto Koskela, Otava, 1951)
Alkuperäisteos Hell in Frauensee ilmestyi 1927
Urban Hell on nuori insinööri, joka jää talouslaman myötä työttömäksi ja joutuu ottamaan kesäksi uimaopettajan paikan kylpyläpaikkakunnalla. Ehdot ovat tylyt: rahaa tulee vain uimatunneista, sateisina päivinä opettaja ei tienaa killinkiäkään. Ja koska kesä on sateinen, Urban näkee jopa nälkää. Asuntona on pelkkä uimakoppi.
Kaikki naiset palvelustytöistä paronittariin ihastuvat komeaan, sporttiseen nuorukaiseen. Hänen ympärillään hyörii mitä erilaisimpien naisten kirjo: on luonnonlapsi Puck, liikemiehen kaksostyttäret, keski-ikäisiä rouvia, kuuluisa näyttelijätär ja lähiravintolan tarjoilija. Seudulle ilmestyy myös Urbanin entinen heila, vauhdikas Anika, joka vetää vilunkia esittämällä kreivitärtä.
Jännitystä kerrontaan tuo se, kenet naisista Urban valitsee, ja saako hän keksinnölleen, entistä tehokkaammalle palamattomalle filmille, patentin.
Vicki Baum oli oman aikansa chick lit -kuningatar, joka kirjoitti peräti 50 romaania. Niitä luettiin Suomessakin innosta pinkeinä. Urban Hellin suomennoksesta otettiin uusintapainoksia 30-luvulta 70-luvulle. Kuuluisin Baumin romaaneista on Loistohotelli, joka päätyi Hollywood-elokuvaksi. Naispääosia näyttelivät Greta Garbo ja Joan Crawford (leffa on saatavilla dvd:llä Helsingin kaupunginkirjastossa). Natsien tultua valtaan Baum, joka oli juutalainen, päätyi asumaan Yhdysvaltoihin.
Tartuin Baumin romaaniin ajankuvan takia ja sitä kirja tarjoaakin runsaasti. Uudenlainen, urheilullinen naistyyppi tekee tuloaan. Kylpyläpaikkakunnalla piisaa erotiikkaa, mutta lukijan ei anneta unohtaa taloudellisia realiteetteja. Paronit ja liikemiehet ovat äveriäitä, muut sinnittelevät surkeiden palkkojensa varassa. Naimakaupat riippuvat vielä rahasta.
Romaani on kelpo viihdettä. 1920-luvun tunnelma ja yksityiskohdat lisäävät viehätystä. Baum kuvaa ihanasti maagisia kuutamoiltoja Frauensee-järvellä. Asetelma, jossa nuori mies on ahdingossa nälkäisen naislauman keskellä, tuntuu raikkaalta.
Baum oli itsekin uuden ajan nainen, joka harrasti nyrkkeilyä jo 1920-luvulla! Baumin romaaneja on saatavilla runsaasti Helsingin kaupunginkirjaston kirjavarastossa sekä nettidivareissa.