Sähkökirjapäänsärky

Monet kirjailijakollegani ovat sitä mieltä, että kirjoja pitää saada omaksi. Kodissa täytyy olla kattava kirjasto. Muuttaessa sitten manataan jopa viittäkymmentä kirjalaatikkoa. Nuorena olin samaa mieltä ja pitkään säilytinkin esimerkiksi tenttikirjoja, jotka olivat tehneet vaikutuksen. Enää en kuitenkaan pidä kirjojen omistamista tärkeänä. Mielestäni kodin sivistystaso ei riipu siitä, kuinka monta kuutiota kirjat täyttävät.
En myöskään tykkää kanniskella kirjoja mukana vaikkapa matkoilla. Siksi e-kirjat olisivat minulle hyvä vaihtoehto – jos vain niitä jotenkin saisi luettavaksi.
Sain lahjakortin Elisa Kirjaan. Olin aiemmin ostanut sieltä yhden dekkarin. Lisäksi olen ottanut ilmaiskirjoja, esimerkiksi Kailaan ja Harmajan runoja. En pidä Elisa Kirjaa kovin houkuttelevana, kaupan visuaalinen ilme on todella ankea. Kesän alussa edessä oli ulkomaanmatka ja päätin hankkia lahjakortillani sähköistä lukemista. Valitsin Sami Hilvonuutuusromaanin Rouva S., sillä pidin Hilvon esikoisesta Viinakortista erittäin paljon.
Kun noin vuosi sitten hankin Elisa Kirjasta dekkarin, kaupalla ei ollut vielä käytössään DRM-salauksia ja kirjan siirtyminen iPadiin kävi helposti. Sittemmin kirjat on suojattu DRM:llä, mikä on tietysti periaatteessa hyvä juttu. Totta kai olen kirjailijana huolissani siitä, että kirjoittajat eivät saa korvausta työstään, jos heidän tekstejään levitellään netissä ilmaiseksi. Mutta…
Elisan asiakas joutuu itse poistamaan suojauksen. Sitä varten pitää rekisteröityä Adobe Digital Edition -käyttäjäksi. Käytössäni on Sony Reader -lukulaite. Adobe lupaa, että Digital Edition toimii Sonyn kanssa. Elisa Kirjan sivustolla on loputtoman pitkät ohjeet suojauksen poistamiseen. En ole mitenkään pölkkypää tällaisten asioiden suhteen, mutta ahersin DRM:n poiston kimpussa varmastikin kolme tuntia. Ensin Elisa Kirjan ylläpidosta neuvottiin sähköpostilla, mutta sitten kehotettiin ottamaan yhteyttä maksulliseen Elisa Guru -palveluun. Varsinaista asiakaspalvelua!
Kansainvälisiä nettikeskusteluja lukemalla selvisi, että Digital Editions ei ilmeisesti tuekaan Sony Readeria. Reader ei myöskään sovi yhteen Helsingin kaupunginkirjaston e-kirjalainaamon Overdrive-järjestelmän kanssa.
On älyvapaata, että Elisa Kirjan asiakas joutuu itse purkamaan salauksen. En usko, että se onnistuu moneltakaan tavalliselta lukijalta. Maksoin siis kirjasta 25 euroa, tuhlasin tunteja yrittämällä purkaa salausta, kunnes sain selville, ettei se edes onnistu lukulaitteellani.
Eilen päätin, että haluan lukea Grace McCleenin romaanin Land of Decoration (suom. Ihana maa). Miksen hankkisi sitä e-kirjana, kun en kerran halua omistaa kirjoja? No vaikkapa siksi, että kirja oli saatavilla sähköisessä muodossa Sony Readerille vain kahdessa paikassa, jotka eivät toimita kirjaa Suomeen. Pokkarina kirjan siis olisi saanut tuosta vain, mutta e-kirjana ei. Amazon vaatii Kindle-laitteen ja Barnes & Noble Nookin, tosin B&N ei kuulemma toimita sähkökirjoja muille kuin asiakkaille, joilla on amerikkalainen laskutusosoite. Useimmat kirjakaupat näyttävät kytkeneen e-kirjansa Apple-imperiumiin, eli asiakkaalla pitää olla hallussaan iPad tai iPhone. Loppujen lopuksi minun oli siis pakko tilata McCleenin romaani pokkarina – joka muuten oli halvempi kuin e-kirja, vaikka tulee postitse.
Nyt minulla on siis hallussani lukulaite, jolla ei voi ilmeisesti ostaa eikä lainata paljon mitään. Onneksi Gutenbergin ilmaiskirjat sentään toimivat siinä hyvin. Turha kai sanoakaan, että piraatteina kirjoja saisi parilla klikkauksella, ilman tuntikausien puurtamista DRM:n parissa. Ne myös toimivat Sony Readerilla. Esimerkiksi New York Timesin bestseller-listan kaikki 50 nimikettä ovat saatavilla piraatteina. Harvinaisempia kirjoja on tosin vaikea löytää piraatteina.
E-kirjojen maailma on niin surkuhupaisa, ettei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Amazonista saa ostaa sähkökirjoja vain Kindlelle, mutta Elisa Kirjasta esimerkiksi ei voi ostaa kirjoja Kindleen, koska se on Amazonin oma laite. Applen nimeen vannovilla on taas helpompaa, eli jos haluaa ostaa kirjoja iTunesin kautta, pitää omistaa Apple-laite. Tosin iTuneskaan ei myy kaikkia sähkökirjoja Suomeen.
Jään odottelemaan posteljoonia ja paperille painettua kirjaa!
Kommentit (3)
  1. Hei Laura,

    Lataa ilmainen Calibre-ohjelma koneellesi. Se kääntää kaikkia sähkökirjaformaatteja kaikille laitteille sopivaksi, joten voit ostaa kirjan Amazonista ja Calibren kautta kiepautettuna lukea Sonyn readerilla. Ehkä se auttaisi myös Elisa Kirjan tapauksessa?

  2. Hei Laura!

    Kiitos palautteesta, joka kohdistui Elisa Kirjaan.

    Meillä Elisa Kirjassa myynnissä olevista e-kirjoista osa on suojattu DRM-suojauksella ja osa ns. vesileimalla. Vesileimatut kirjat voi siirtää lukulaitteelle ilman Adobe Digital Editions -ohjelmaa. DRM-suojattujen kirjojen siirto lukulaitteelle taas vaatii Adobe Digital Editionsin tietokoneelle ja sen valtuuttamisen sillä kopiosuojaus/Adobe ID -tunnuksella, joka on tallennettuna myös Elisa Kirjassa. (Kirjojen suojaustapa kerrotaan aina kirjan kuvaussivulla.)

    Käytettäessä Elisa Kirjan lukusovellusta Apple- ja Android-laiteilla, ei sovellusta tarvitse erikseen valtuuttaa Adobe ID -tunnuksella. Sovellus hyödyntää sitä kopiosuojaustunnusta, joka on annettu tai luotu palvelun käyttöönoton yhteydessä.

    Lukulaitteet ovat joskus monimutkaisempia käyttää. Minullakin on Sonyn lukulaite, ja jouduin myös taistelemaan tovin, jotta sain valtuutettua sen ja lisättyä kirjoja siihen. Oma ongelmani Sony Readerin kanssa oli, että ensin minulla oli koneellani vanha versio Adobe Digital Editionsista, ja sitten kun päivitin sen uudempaan, ei lukulaitteeni näkynyt ADE:n kirjahyllyjen joukossa, enkä siksi voinut siirtää sinne mitään, mutta se ongelma ratkesi, kun asensin lukulaitteen mukana tulevan Sonyn oman lukuohjelman koneelleni. Jostain syystä sen jälkeen lukulaite näkyi normaalisti ADE:ssa, ja pystyin valtuuttamaan sen Adobe ID -tunnuksellani ja siirtämään siihen kirjoja ongelmitta.

    Ohjeissamme on selkeästi parantamisen varaa. Toivon, että ongelmasi ratkeaa ja pystyt lukemaan Elisa Kirjasta ostamiasi kirjoja myös lukulaitteella, koska se on kyllä mahdollista.

    Myös Adoben sivuilla on ohjeita ja keskusteluita siitä, kuinka ADE:lla voi siirtää DRM-suojattuja kirjoja lukulaitteelle. Ehkä siellä on keskusteltu myös Sonyn laitteista?
    http://forums.adobe.com/community/adobe_digital_editions

    Kesäisin terveisin
    Minna / Elisa Kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *