Taivaallista töräyttelyä
Internet jaksaa ällistyttää, ainakin jos on elänyt silloin, kun sitä ei vielä ollut. Lapsuudessani radiosta tuli ”nuorisomusiikkia” ainoastaan YLEn Rockradio-ohjelmassa kerran viikossa. Sekin kerta peruttiin, jos sattui tulemaan tärkeä lätkämatsi. Kun olin yläasteella, YLEllä alkoi Jake Nymanin ohjelma Onnenpäivä, joka oli aivan huippu. Hän soitti erikoisempiakin biisejä. Listahiteistä en piitannut, musiikkimakuni on pienestä saakka ollut aika eklektinen. Ikäiseni henkilöt muistavat vielä ilmiön nimeltä singlen B-puoli. B-puolille tallennettiin usein erikoisempia kappaleita, joita ei edes ollut artistin LP-levyllä. Ei ihme, että monista B-puolista on tullut kulttikamaa.
Kun menin lukioon, Helsingissä annettiin toimilupa alkuperäiselle Radio Citylle, joka soitti ”nuorisomusiikkia” laidasta laitaan ja aamusta iltaan.
Nykyään on onneksi Youtube, joka on täpötäynnä kulttikamaa sekä mikä harvinaisempia outouksia. Pienenä minun ja veljeni suosikkibiisejä oli Hectorin singlen B-puolelta löytynyt Panaani-laulu (täällä). Nauroimme kippurassa varsinkin lopulle. Oi onnea kun muutama kuukausi sitten löysin kappaleen Youtubesta. Kappale naurattaa edelleen!
Itäblokin maissa tehtiin aikoinaan tosi hyvää jazzia (tai tehdään varmaan vieläkin, en ole perehtynyt). Youtubessa on pilvin pimein mainioita jazz-levyjä, joista monet ovat hauskalla tavalla hieman kummallisia. Parhaissa biiseissä yhdistellään omalaatuisesti vaikkapa diskoa, jazzia ja kansanlaulua, kuten Tatiana Kocherginan kappaleessa Soi, viulu, soi.
Ei ihme, että tämä helmi on kulttiklassikko ja samplaajien suosikki! Koko LP on saatavilla sivustolla Soviet Groove, missä on muitakin mahtavia biisejä ja LP-levyjä. Enpä esimerkiksi tiennyt, että Baltian maissa on tehty oivallista bossa novaa – tosin bossan kuunteleminen liettuaksi vaatii hieman totuttelua.
Neuvostoliitossa tehtiin myös hauskaa elektronista musiikkia. Maassahan oli yksi levy-yhtiö, Melodija, ja markkinatalouden paineet eivät muokanneet populaarimusiikkia samoin kuin nykyään. Neuvostoelokuvissakin oli kunnianhimoista musiikkia, funkkia ja ”avaruuselektroa”. Musiikin opetus oli kohdillaan ja levyillä soittavat huippumuusikot. Hienoa musiikkia tehtiin myös Puolassa ja Baltian maissa. Youtubesta löytyy helmiä jopa Moldoviasta ja Azerbaidjanista.
Alkuun pääsee hakusanoilla:
Soviet disco
Soviet jazz & funk
Soviet electro