Tyhmät jenkit äänestävät väärin

Yhdysvallat äänestävät näillä hetkillä vapaan maailman johtajasta. Leader of the free World valitaan tällä kertaa kaksikosta, jota on sanottu historian huonoimmiksi vaihtoehdoiksi.

Jokainen edes etäisesti tolkuissaan oleva yksilö ymmärtää, ettei Donald Trump ole missään mielessä sopiva henkilö olemaan edes esillä missään – saatika ydinaseiden laukaisukoodit hyppysissään. Me paheksumme sitä 44% yhdysvaltalaisista äänestäjistä, joiden ennustetaan äänestävän Trumpia. Miten on mahdollista, että kukaan olisi niin tyhmä, että äänestää keskimääräistä kolmevuotiasta huonommin käyttäytyvää ehdokasta?

Ylenkatseemme typerästi äänestäviä jenkkejä kohtaan osoittaa uskomme poliittiseen järjestelmäämme olevan hyvin heikko. Meidän on helppo paheksua populistisen, seksistisen rasistin pärjäämistä länsimaisessa demokraattisessa presidentinvaalissa. Meidän on helppo paheksua niin ikään omaa etuaan vastaan äänestäneitä Brexitin kannattajia. Kun kysymys tulee lähemmäs, muuttuu aihe jo vaikeammaksi. Miten on mahdollista, että hallituksessamme on puolue, jonka edustajat systemaattisesti jäävät kiinni fasismin kanssa flirttailusta tai suoranaisesta uusnatsien tukemisesta? Miten on selitettävissä, että ulkoministerinämme on sekavia kirjoituksia suoltava ja tehtävänsä laiminlyövä huliukkeli, jota ei ole aikoihin tuntunut kiinnostavan muu kuin oman uransa edistäminen?

Trump, Brexit ja persut ovat kaikki yhtä ja samaa rumaa kuvaa. Me emme tahdo katsoa sitä, koska se tuo sivistyneelle ihmiselle mieleen kauhean ajatuksen: Jos uskon, että kansa voi äänestää väärin, en ehkä uskokaan demokratiaan siinä muodossa kuin me siitä nyt puhumme.

Jos uskot, että nykyisessä järjestelmässämme on mahdollista päätyä väärään lopputulokseen, kadotat koko luottosi edustukselliseen demokratiaan. Edustuksellisuudessa enemmistö päättää. Me kohauttelemme olkiamme äänestystulosten saapuessa milloin minkäkin pehmofasistin päästessä valtaan, muttemme rohkene kyseenalaistaa koko päätöksentekojärjestelmää.

Yhdysvaltojen presidentinvaalin tuloksen legitimiteettiä voi kyseenalaistaa monesta hyvästä syystä. Äänestysprosentti jäi edellisissa vaaleissa surkean 55% pintaan. Läheskään kaikki täysi-ikäiset eivät ole äänioikeutettuja. Eniten ääniä saanut ehdokas ei välttämättä tule valituksi. Mutta vaikkemme edes puuttuisi näihin epäkohtiin, on ajatus siitä, että yhdysvaltalaiset voivat valita väärin hyvin epämukava. Se haastaa täysin käsityksemme siitä, miten päätöksiä tulee tehdä. Jos uskot, että tyhmät jenkit voivat tänään äänestää väärin, et ehkä kannatakaan nykymuotoista edustuksellista demokratiaa.

 

Näkemykseni USA:n presidentinvaaleista.
Näkemykseni USA:n presidentinvaaleista.
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *