Äärioikeistolaisen kustantamon pääsy Helsingin Kirjamessuille evättiin

Helsingin Kirjamessut väistää uhkaavan kulttuurialan katastrofin ennakkopäätöksellä.

Reilun viikon päästä järjestettävät Helsingin Kirjamessut ovat tänään päättäneet evätä pääsyn messuille äärioikeistolaiselta Kiuas Kustannukselta. Kiuas on naisten nettihäiriköinnistä, äärioikeistolaisista mielipiteistä ja puheiden pitämisestä natsimielenosoituksissa tunnetun kirjailija Timo Hännikäisen kustantamo.

 

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi linjaa seuraavasti:

 

“Kiuas Kustantamon osallistuminen Helsingin Kirjamessuille on peruttu. Kiuas oli ilmoittautunut näytteilleasettajaksi Helsingin Kirjamessuille. Näytteilleasettajia Helsingin Kirjamessuilla on aina loppupelissä satoja, ja tässä on tehty virhe Kirjamessujen osalta, että kustantamo jonka toiminta ei vastaa Kirjamessujen arvoja on mennyt läpi tästä seulasta. Meille tuli eilen tieto millaisesta tahosta on kyse ja sen jälkeen aiheesta on keskusteltu Kirjamessujen organisaation sisällä. Perumisen syynä ovat arvosyyt: Kustantamon toiminta ei vastaa Helsingin Kirjamessujen arvoja, joihin kuuluvat kaikki ihmisoikeudet. Erityisesti Sarastus-lehdessä, jonka kustantamiseen ja toimittamiseen Kiuas osallistuu, on sisältöä jota Kirjamessujen arvonäkökulmasta ei voi hyväksyä. Siellä on rasistisia ajatuksia, joita esitetään faktoina. Kirjamessut ei halua osaltaan olla tukemassa tätä toimintaa.”

 

Helsingin Kirjamessujen päätökseen ei voi olla vaikuttamatta Göteborgin kirjamessujen yhteydessä viime vuosina käyty keskustelu siitä, kenelle kirjamessut on tarkoitettu ja mikä niiden ydinviesti sekä arvopohja on. Göteborgin messuille vuonna 2016 mukaan otettu äärioikeistolainen Nya Tider -lehti aiheutti valtavan kuohunnan kirjamessujen ympärillä. Tuolloin keskusteltiin siitä, onko kirjamessujen tehtävä esitellä kaikenlaista kirjallisuutta, myös sellaista joka käy ihmis- ja oikeuskäsitystä vastaan. Vuonna 2017 Nya Tiderin läsnäolo Göteborgin messuilla aiheutti useiden kirjailijoiden kieltäytymisen messuille osallistumisesta. Suomalaiskirjailijoista mm. Katja Kettu kirjoitti tuolloin Facebook-julkaisussaan siitä, miksi boikotoi Göteborgin messuja eikä suostu esiintymään niillä seuraavasti: “Jossain vaiheessa olin sitä mieltä, että suurten kirjamessujen kaltaisille foorumeille kannattaa osallistua, koska vain siten saa oman kantansa esille – kierränhän maailmalla jatkuvasti ilman että voisin kontrolloida muiden esiintyjien poliittisia taustoja. Olin aikonut marssia paikalle “Natseja vastaan”-paidassa ja reippaasti kertoa, mitä mieltä olen äärioikeiston noususta. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin. Osa kirjailijoista on kertonut osallistuvansa, koska tahtovat olla sananvapauden puolella. Itse en näe mitään syytä puolustaa uusnatsien oikeuksia – on naiivia olla huomaamatta että tällaiset fasistiset ryhmät TÄHTÄÄVÄT muiden sananvapauden kaventamiseen propagandalla, pelottelemalla, väkivallalla -ja lopulta tähtäävät (omissa utopioissaan) kansallissosialistisen valtiomuodon syntyyn.”

 

Liki 200 kirjailijaa jäi pois Göteborgin kirjamessuilta vastalauseena natseille vuonna 2017 ja messuja järjestävä taho ilmoitti, ettei Nya Tiderille liikene pöytää vuoden 2018 messuilta. Natsien aiheuttaman kuohunnan vuoksi messuorganisaatio koki messujen varsinaisen sisällön on jääneen sivuosaan.

 

Helsingin Kirjamessut ovat kokeneet monia uudistuksia Ronja Salmen aloitettua ohjelmajohtajana tämän vuoden kirjamessuilla. “Olemme toki seuranneet sitä, mitä Göteborgissa on tapahtunut, mutta emme ole johtaneet päätöstämme siitä. Tämä päätös on tehty niiden vallitsevien olosuhteiden valossa, jotka täällä Suomessa ovat ja sen toiminnan perusteella, mitä kyseinen kustantamo toteuttaa”, Salmi kommentoi kysymykseen siitä, onko Göteborgin esimerkki vaikuttanut Helsingin Kirjamessujen päätökseen. PR-mielessä linjaus jättää äärioikeisto ulos tapahtumasta on erinomainen linjanveto, jolla säilytetään tapahtuman uskottavuus sekä kyetään välttämään Göteborgin virheet siitä, että keskustelu ajautuisi ohi itse aiheesta. Helsingin Kirjamessut on kaupallinen toimija, joten se on vapaa valitsemaan asiakkaansa itse. Kiuas Kustannuksen ulos jättämistä ei voi pitää sananvapauskysymyksenä, sillä kukaan ei ole estämässä kirjojen julkaisua. Kukin voi kuitenkin valita asiakkaansa oman arvopohjansa ja viestintälinjojensa mukaisesti, ja on selvää että jos Kiuas Kustantamo olisi päästettu Helsingin Kirjamessuille, ainakin osa kirjailijoista ja mahdollisesti myös osa kustantajista olisi jättänyt tulematta messuille. Natsien sulkeminen messujen ulkopuolelle on kaupalliselle toimijalle myös taloudellisesti järkevä veto: Göteborgin kirjamessuilla oli natsikohuvuonna 2017 yli 20 000 kävijää vähemmän kuin aiempina vuosina. Härdellin seurauksena natsien osallistumisen Göteborgiin sallinut toimitusjohtaja Maria Källsson erosi tehtävästään.

 

Timo Hännikäisen kirjallinen ura on lähtenyt alamäkeen tämän saatua lähtöpassit turkulaiselta kulttuurikustantamo Savukeitaalta kesällä 2015 sen jälkeen, kun hän oli kirjoitellut Naisasialiitto Unionin ja Naisten Linjan sosiaalisen median kanaviin runsaan määrän häirintäviestejä. Savukeitaan jälkeen Hännikäisen kirjoja on kustantanut tamperelainen Hexen press, joka on nykyään Hännikäisen Kiuas Kustannuksen alamerkki. Hännikäisen uusimman kirjan on niin ikään kustantanut Kiuas.

 

Vuonna 2016 Hännikäinen ilmoitti blogissaan eroavansa Suomen kirjailijaliitosta. “Olen nähnyt läheltä sen selkäänpuukottamisen, valheellisen mielistelyn ja poliittisen korrektiuden kulttuurin, joka maamme kirjallisessa elämässä vallitsee. Olen joutunut toteamaan, että päättäviin asemiin kirjallisissa instituutioissa pääsevät usein lahjattomat, luonnevikaiset ja nurjamieliset henkilöt”, kirjoitti Hännikäinen blogissaan tuolloin.

 

Hännikäinen toimii myös äärioikeistolaisen verkkolehti Sarastuksen päätoimittajana. Sarastus on uusfasistisia poliittisia virtauksia esittelevä julkaisu, joka on ollut tuottamassa useita natsimielisiä tapahtumia Suomessa “etnonationalistista konferensseista” äärioikeiston itsenäisyyspäivän soihtukulkueisiin. Hännikäinen kuuluu myös Suomen Sisu -järjestöön, joka on pitkäikäisin fasistinen järjestö Suomessa ja jota Supo pitää ääriliikkeenä. Hännikäinen liittyi Suomen Sisuun vuonna 2015 ja kirjoitti liittymisensä syistä Sarastuksessa seuraavasti: “Kun kaikki kansainväliset sopimukset maahanmuutosta ja valtiollisista rajoista olivat de facto menettäneet merkityksensä, tuntui turhalta enää puntaroida, mikä oli oikea tapa keskustella maahanmuutosta. Oli liityttävä yhteen samanhenkisten kanssa, päätettävä luottaa heihin, analysoitava heidän kanssaan tilanne ja päätettävä miten toimia.” Sisun suhdetta Hännikäisen kustantamoon ei myöskään peitellä. “Sisu on kytkeytynyt useimpiin merkittäviin kansallismielisten projekteihin silloinkin, kun se ei ole järjestönä niihin osallistunut. Sarastuksen toimituskunnan keskuudessa ideoitu Kiuas pääsi alkuun Sisun maksaman alkupääoman avulla, ja tällä hetkellä se on Suomen ainoa kustantamo, jonka tuotannossa nationalismin ja identitaarisuuden näkökulmat ovat vahvasti esillä.” Kiuas on myös  julkaissut mm. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen teoksen. Immonen tunnetaan erityisesti kuvistaan suomalaisten uusnatsien kanssa ja toimii Suomen Sisun puheenjohtajana.

 

Kiuas Kustannus julkaisi odotetusti Facebook-sivuillaan paheksuntansa Kirjamessujen päätösestä. Kirjamessujen osalta asia on kuitenkin loppuunkäsitelty. “Toivomme median osalta myös pelisilmää siinä, miten paljon tällaisille äänille halutaan antaa tilaa”, Ronja Salmi toteaa. “Keissin käsittely osaltaan lisää huomiota tätä tahoa kohtaan ja itse toivoisin, että keskittyisimme itse asiaan, eli siihen mitä Kirjamessuilla tulee tapahtumaan. Meillä on huikea kirjasyksy, suuret suomalaiset kirjailijat ovat julkaisseet tänä vuonna, moni pitkän tauon jälkeen. Suomalaisen kirjallisuuden tähtikaarti on kokonaisuudessaan läsnä kirjamessuilla, ja paikalla nähdään esimerkiksi Riikka Pulkkinen, Jari Tervo, Kari Hotakainen, Anja Snellman ja Katja Kettu. Ohjelmajohtajana olen kiinnittänyt huomiota siihen, että annamme tilaa sisällölle joka kiinnostaa myös nuorempaa yleisöä. Olemme lähteneet tavoittelemaan yleisöä, joka ei välttämättä vielä koe Kirjamessuja omakseen.”

 

Kirja-alan kriisistä on puhuttu vuosikausien ajan. Kokeeko Salmi alan olevan kriisissä?

“Messuja tehdessäni en ole huomannut mitään kirja-alan kriisiä. Kirjallisuudessa on sama kuin kaikessa muussakin mediassa – se on taistelua ihmisten huomiosta ja ajasta. Huolestuttava piirre on se, että yhä useampi ei lue ollenkaan kirjoja. Osaltani toivon, että voisin rakentaa kirjallisuuskenttää, josta mahdollisimman moni löytäisi luettavaa”, Salmi vastaa.

 

Helsingin Kirjamessut järjestetään 25.-28.10.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Ilman natseja.

 

kulttuuri
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *