Älä twiittaa Ukkolasta, saatat saada potkut
Ihmisillä on yhteiskunnassa erilaisia määriä valtaa. Suhteellisen paljon valtaa on esimerkiksi Ylen toimittajalla Sanna Ukkolalla, joka vetää nykyisin Pressiklubia. Nyt Ukkola on pyrkinyt käyttämään valtaansa saadakseen henkilökohtaisiin vaikeuksiin itselleen epämieluisan twiittaajan.
Kerrataan lyhyesti mitä on tapahtunut tähän mennessä.
18.9. Sanna Ukkola kirjoittaa Ylelle blogin, jossa on huolestunut Aamulehden linjasta käyttää sukupuolineutraaleja termejä. Ukkola puhuu Orwellista ja valittelee vaikeutta keksiä poliittisesti korrekteja termejä eri ammateille. Ukkola puhuu siitä, mitä sanoja “saa” käyttää – vaikka Aamulehden linjaus käsittelee vain lehden omia linjauksia eikä edes yleisesti sitä, millaisia termejä median tulisi käyttää. Ukkola vertaa Aamulehden linjausta noita- ja kirjarovioihin.
6.10. Pressiklubissa Sanna Ukkola esiintyy Amerikan alkuperäiskansojen sulkapäähine päässään. “Lapsena leikittiin cowboyta ja inkkaria, mutta ei leikitä enää. Tämän sulkapäähineen käyttö ei ole näet mitään leikkiä, vaan silkkaa varkautta, kulttuurivarkautta”, avaa Ukkola Pressiklubin. Tempaus itsessään alun Pekka ja Pätkä -blackfacekohtauksen näyttämisen kanssa on yksi täysin merkityssisällöttömän huomio”journalismin” temppu, joka ei ansaitsisi edes Ukkolan sille kalastelemaa huomiota.
Tässä kohtaa kuvio ottaa kuitenkin yllättävän käänteen.
7.10. Tero Hannula, aktiivinen twiittaaja ja opettaja, julkaisee Pressiklubia seuraavana päivänä Twitterissä seuraavan äänestyksen:
Seuraavaan Pressiklubiin Sanna Ukkolan päähineeksi sopisi
— Tero Hannula (@Tero_Hoo) 7. lokakuuta 2017
Vastaavia äänestyksiä on Twitter täynnä. Hannulan twiitti on ehkä ilkeä, muttei läheskään niin pahantahtoinen kuin Ukkolan alkuperäinen tempaus sulkapäähineen ja blackfacen kanssa. Hannulan tällöin vajaan parintuhannen seuraajan yleisö on myös olematon Ukkolan yleisön rinnalla. Hannulan twiitin voi nähdä näpäytyksenä Ukkolalle, mutta vastaava nokittelu on Twitterin ytimessä. Hannula kertoo Twitterin esittelytekstissään olevansa “kirjailija, opettaja ja hömppäveikko.” Mainintaa työnantajasta ei Hannulan esittelyssä ollut. Pian Ukkola kuitenkin twiittaa seuraavan:
Hannulan ja Ukkolan välillä ei ole muuta viestinvaihtoa aihetta koskien. Ukkola ei pyydä Hannulaa poistamaan äänestystä.
9.10. Hannulan saapuessa työhönsä Etelä-Pohjanmaan opistolle, kutsutaan hänet myöhemmin saman päivän aikana “juttelemaan some-asiasta.” Keskustelussa hämmentynyt vararehtori kertoi opiston rehtorin saaneen Ukkolalta sähköpostin, jossa pyydettiin ottamaan Hannulan tekemä äänestys käsittelyyn työpaikalla. Etelä-Pohjanmaan opiston johtoryhmä on aamupalaverissaan lukenut Hannulan Twitteriä läpi. Esimies ei löydä Hannulan toiminnasta mitään huomautettavaa eikä ymmärrä miten koko asia liittyy työnantajaan.
Hannulan tuodessa Ukkolan toiminnan ilmi Twitterissä Ukkola blokkaa tämän.
Yksi Suomen suurinta mediavaltaa käyttävistä toimittajista vaatii kovaan ääneen sananvapautta ja sitä, että vaikeistakin asioista on voitava saada vitsailla. Mielensäpahoittajia ovat ne, jotka huomauttavat esimerkiksi kulttuurisesta omimisesta tai transfobiasta. “Elämme loukkaantumisen, pöyristymisen ja kaikenlaisen pahastumisen aikakautta, jossa mikään asia ei ole liian pieni pahantahtoiselle väärintulkinnalle tai uhriutumiselle”, kirjoitti Ukkola Ylen blogissaan marraskuussa 2016 paheksuessaan poliittista korrektiutta.
Kaiken tämän jälkeen toimittaja Ukkola ottaa selvää yksittäisen twiittaajan työpaikasta ja ottaa yhteyttä tämän esimiehiin. On mahdoton kuvitella toiminnalle mitään muuta syytä kuin se, että Ukkola on halunnut saattaa Hannulan ongelmiin työpaikallaan. Mikäli työnantaja olisi ollut toisenlainen, olisi Ukkolan teko saattanut saada Hannulan jopa menettämään työnsä.
Yksi Suomen suurinta mediavaltaa käyttävistä toimittajista vaatii kovaan ääneen sananvapautta, ja yrittää saada potkut yksityishenkilölle, jonka twiitit eivät miellytä häntä. Ukkolan moraalia on voitu kyseenalaistaa jo kauan, mutta yritys kampittaa Hannula tämän työnantajaa painostamalla on uusi rimanalitus jopa Ukkolalta. Kenties toimittaja Ukkolan olisi hyvä keskustella oman työnjohtonsa kanssa Ylen toimittajalle sopivasta somekäyttäytymisestä eikä keskittyä häiriköimään satunnaisia twiittaajia.
Ja hei Sanna Ukkola, jos haluat kannella jonnekin tästä blogista, niin tässä tämänhetkisen työnantajani yhteystiedot, ei tarvitse googlata.