Trump vs. Newton

IMG_0357

Isaac Newtonin mukaan nimettyä mekaniikan kolmatta peruslakia kutsutaan voiman ja vastavoiman laiksi.

Hieman samankaltainen dynamiikka toimii Yhdysvaltain politiikassa, jossa heiluriliikettä oikealle seuraa aina vastaliike vasemmalle, ja päinvastoin. Mitä isompi siirtymä, sitä suurempi korjausliike. Ja istuvan presidentin puolue häviää perinteisesti paikkoja ensimmäisissä välivuoden vaaleissa. Vuoden 2016 presidentinvaalien tulos oli iso moukari, joten myös vastaiskusta odotetaan suurta.

Erityisen hurjaa jytkyä odotetaan naisilta, joille Donald Trumpin valinta oli kova pettymys. Seksuaalisella häirinnällä ja sovinismilla retostellut mies voitti häntä kiistatta pätevämmän naisen. Sikailulla ei ollut mitään merkitystä. Tunkkaiset asenteet pääsivät valtaan ja kuluneen vuoden aikana tehdyt päätökset ovat olleet sen mukaisia. Donald Trumpin ihannemaailmassa miehet päättävät naisten kehoista ja naiset tekevät voileipiä.

IMG_7264

Vääjäämättömän vastaiskun lähtölaukaus oli vuoden takainen Naisten marssien aalto, johon osallistui miljoonia ihmisiä ympäri maata.

Viime viikonloppuna kaduilla eri puolilla Yhdysvaltoja nähtiin taas miljoonia naisia ja miehiä, jotka ovat päättäneet iskeä takaisin ja vaatia edes alkeellisia käytöstapoja maansa presidentiltä. Viesti oli selvä: ”Women Strike Back”, ”This Pussy Grabs Back” tai pikkutytön kantama kyltti ”What´s a Shithole – Mommy?”

IMG_7268

Toki vastaiskulle on myös muita syitä. Trumpin epäpoliittisuus ja ulkopuolisuus oli ihan kiva ajatus, kunnes paljastui, ettei hän tiedä mitään. Trumpin erilainen kielenkäyttö oli ihan virkistävää, kunnes solvaaminen, kiroileminen ja loputon valehteleminen muuttui noloksi. Ja Trumpin puheet unohdettujen miesten ja naisten puolustamisesta oli ihan sympaattista, kunnes paljastui, ettei hän todellakaan ajattele kuin itseään.

IMG_7234

Viime kuukausina seksuaalinen häirintä on nostettu julkisuuteen ennen kuulumattomalla voimalla. Naiset ovat myös aktivoituneet poliittisesti ja tämän vuoden syksynä kongressiin ja osavaltiotason virkoihin pyrkii ennätysmäärä naisia.

Se on varmasti erinomainen asia. Ainakin tässä maassa naisten arvostelukyky tuntuu olevan miehiin verrattuna täysin ylivertaisella tasolla.

IMG_7242

Trump ei olisi presidentti, jos vain naisilta olisi kysytty. Ja toisaalta jos miehet olisivat saaneet päättää, niin Alabaman senaattoriksi olisi valittu Roy Moore – homofobinen ja rasistinen fanaatikko, jota on syytetty alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta häirinnästä.

Valkoisista miehistä Moorea äänesti 72 prosenttia. Onneksi 98% mustista naisista älysi äänestää Moorea vastaan. Mitä enemmän naisia saadaan vaaliuurnille, sen parempi.

IMG_7266

Trumpin valinta oli looginen oikeastaan vain vastavoimana Barack Obamalle. Ensimmäistä mustaihoista presidenttiä seurasi rasisti. Äärimmäisen rationaalista ja harkitsevaa juristia, holtiton salaliittoteorioissa marinoitu julkkis. Inspiroivaa puhujaa aggressiivinen tviittaaja. Asiantuntijaa amatööri. Tai kuten lauantaina Washingtonin marssilla tapaamani iäkäs rouva miesten eron tiivisti – “Class and Ass”.

IMG_7239

Luonnonlakien mukaan seuraavaksi on siis taas osaavan, sivistyneen ja käytöstavat hallitsevan henkilön vuoro. Trump on muovannut lähes kaikkia politiikan sääntöjä, normeja ja yleisiä totuuksia. Hän on onnistunut lakaisemaan loputtomat skandaalit, virheet ja möläytykset maton alle tavalla, jonka ei pitänyt olla mahdollista. Tai kuten hän itse asian ilmaisee “Minä olen presidentti – sinä et”.

Naisten vastaisku saattaa silti olla jopa Trumpille liikaa. Jos vuoden 2020 presidentinvaaleissa ehdolla on Trump ja kansa sanoo “tätä lisää, please”, Newton kääntyy haudassaan.

IMG_0350

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *