Kakistokratia
Donald Trump on kokoamassa omien sanojensa mukaan yhtä hienoimmista hallituksista ikinä. Kaikki eivät ole samaa mieltä. Jotkut näkevät miljonäärien, kenraalien ja poliittisten noviisien kokoelmassa myös uhkia.
Saturday Night Live vitsaili jo Breaking Bad -sarjan päähenkilö Walter Whiten olevan Trumpin valinta huumepoliisi DEA:n johtoon.
Otetaan pieni kertaus: Oikeusministeriksi nouseva Jeff Sessions on jyrkän muslimivastainen ja laukonut rasistisia mielipiteitä julkisuudessa vuosikymmeniä. Hänestä Ku Klux Klan oli ihan ok, kunnes kuuli, että ne polttavat pilveä.
Ympäristöhallinto EPA:n tuleva johtaja Scott Pruitt ei usko ilmastonlämpenemiseen ja on kiivaasti taistellut juuri EPA:a vastaan.
Linda McMahon on pätevöitynyt pienyritysten edunvalvojaksi showpainimaailmassa ja lahjoittamalla miljoonia Trumpin kampanjaan.
Asuntopolitiikasta vastaava Ben Carson on eläköitynyt kirurgi, jolle tämä on ensimmäinen poliittinen pesti, eikä hänellä ole mitään erityisosaamista alalta.
Ulkoministeriksi kaavaillulla Rex Tillersonilla ei ole päivänkään kokemusta diplomatiasta, mutta hän on Vladimir Putinin ystävä ja saanut tältä kunniamerkin.
Tuleva työministeri Andrew Puzder on tehnyt omaisuutensa pikaruokabisneksessä ja hänen yrityksensä tunnetaan lähinnä pikkutuhmista mainosvideoista.
Puzder vastustaa tietysti minimipalkan nostamista ja ylityökorvauksia. Hänen mielestään sosiaaliset turvaverkot vain laiskistavat.
Kauppaministeriksi noussee Wilbur Ross, toisten konkursseilla rikastunut miljardööri ilman päivänkään kokemusta politiikasta.
Tuleva CIA:n johtaja Mike Pompey on vaatinut Edward Snowdenille kuolemantuomiota.
Läheisistä neuvonantajista Stephen Bannon tarjosi johtamassaan Breitbart Newsissä alustan rasistisille, sovinistisille ja äärioikeistolaisille tarinoille.
Tuleva kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn puolestaan on levittänyt härskejä valeuutisia, joiden takia omat kansalaiset ovat joutuneet hengenvaaraan. Hänen mielestään islamin pelkääminen on rationaalista ja kidutus hyväksyttävää.
Listaa voisi jatkaa, mutta idea välittynee. Tiedossa on kokematon ja suvaitsematon rikkaiden hallinto rikkaita varten. Trump lupasi lippalakki päässään olla pienen ihmisen puolella rahamiehiä ja eliittejä vastaan, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että rikkailta viedään verot ja köyhiltä terveydenhuolto. Unohdettu työväki taidettiin jälleen kerran unohtaa.
Tuleva hallinto on ylivoimaisesti rikkain Yhdysvaltain historiassa ja niin monella on taustaa Goldman Sachsilla, että termi plutokratia on täysin korrekti kuvaamaan Trumpin kabinettia. Hän on itsekin sanonut haluavansa palkata henkilöitä, jotka ovat tienanneet omaisuuden.
Toisaalta kyseessä voi olla myös kakistokratia. Sanakirjasta riippuen se tarkoittaa joko epäpätevimpien ja periaatteettomimpien valtaa tai huonoimpien ihmisten valtaa.
Ja korostetaan nyt varmuuden vuoksi, että mielestäni ihmisiä ei voi sanoa huonoiksi, paitsi ehkä läpällä HJK:n fanikatsomossa.
Mutta epäpäteviksi ja periaatteettomiksi voi sanoa kun ylin ympäristönsuojelija haluaa tuhota ympäristöä ja lain ja oikeudenmukaisuuden korkein valvoja haluaa syrjiä ihonvärin ja uskonnon perusteella, terveydenhuollosta vastaava lakkauttaa terveydenhuollon, työministeri heikentää työläisten asemaa jne.
Erityisen huolestuttavaa on, että Trump tuntuu tietävän, että mikä tahansa menee läpi. Tuoreen kyselyn mukaan 49 prosenttia Trumpin kannattajista haluaa, että Trump nimittää henkilöitä, joilla ei ole aiempaa kokemusta hallituksesta. 71 prosenttia uskoo, että rivikansalainen tietää asiat paremmin kuin asiantuntijat. Harva jaksaa edes seurata, mitä maassa tapahtuu.
Epäluottamus kaikkea virallista kohtaan on saavuttanut psykedeeliset mittasuhteet, ja Trump tekee kaikkensa viedäkseen tämän kehityksen äärimmilleen.
Jos CIA sanoo, että Venäjä sekaantui vaaleihin, Trump ei kritisoi Venäjää, vaan käy oman tiedustelupalvelun kimppuun. Jos tiedemiehet sanovat, että ilmasto lämpenee ja kaikki mittaushistorian 10 lämpimintä vuotta ovat olleet vuoden 1998 jälkeen, Trump lyttää tiedemiehet ja vannoo hiilivoiman nimiin.
Jos tutkimukset osoittavat, että viimeisen vuosikymmenen aikana Yhdysvalloissa on ollut kourallinen epäselviä äänestyslippuja, Trump sanoo, että niitä oli pelkästään marraskuun vaaleissa miljoonia.
Trump sanoo, jengi uskoo.
Trump ei julkista verotietojaan, ei avaa yhteyksiään Venäjän hallintoon eikä kerro, miten aikoo erottaa liiketoimensa ja maan johtamisen toisistaan, mutta Trumpiin uskovat eivät näe tässä mitään ongelmaa.
Siihen nähden, että Trumpin kannattajat esiintyvät yltiöpatrioottisesti, he tuntuvat suhtautuvan melko flegmaattisesti siihen, mitä Trump heidän maalleen tekee.
Eikä hän vielä ole edes aloittanut virassaan.