Liberaalien salaliitto
Viime lauantaina järjestettiin eri puolella Yhdysvaltoja satoja mielenosoituksia tieteen puolesta. Päämarssille Washingtonissa kokoontui arviolta 40 000 ihmistä. Kantava ajatus oli, että tiedettä ei saa politisoida, vaan sen pitää antaa toimia omilla ehdoillaan koko ihmiskunnan hyväksi.
Pontimena oli Donald Trumpin hallinnon tiede- ja ilmastopolitiikka, joka on ollut paitsi täysin vastuutonta myös selkeästi suunnattu omille ydinkannattajille. Trump haluaa tuhota ja kumota kaiken, mitä edeltäjä Barack Obama teki, koska sillä saa poliittisia irtopisteitä. Niinpä yksi mielenosoittajien paidoissa ja kylteissä usein näkynyt iskulause oli ”Tiede ei ole liberaalien salajuoni”.
Marssin osallistujat olivat takuulla asiakysymyksissä oikeassa, eikä Trumpin kyynisessä ympäristön raiskaamisessa ole mitään puolustettavaa.
Niinpä iso osa marssin sanomasta oli myös yleistä Trumpin hallinnon vastustamista, johon on vajaan 100 päivän aikana tullut aiheita vähintäänkin riittävästi.
Silti voi aiheellisesti kysyä, kääntyykö marssin viesti sitä itseään vastaan. Se kun saattoi jopa vahvistaa käsitystä siitä, että tiedeväki ja ilmastonmuutoksesta puhuvat aktivistit todella ovat jonkinlainen liberaali eliittiporukka.
On helppo ymmärtää, että tieteen, faktojen ja ympäristön puolustaminen yhdistyy Trumpin vastustamiseen. Sen jälkeen Trumpin kannattajien on vain aika vaikea tulla näissä asiakysymyksissä tiedemarssijoiden kanssa samaan leiriin.
Kun marssilla näkyy kyltti, jossa on Trumpin kuva ja teksti: ”Meillä ei ole vielä rokotusta tyhmyyttä vastaan, mutta kehittelemme sellaista parhaillaan”, moni aistii asenteessa ripauksen ylimielisyyttä.
Samalla tiede ja faktat politisoituvat entisestään. Poteroista tulee yhä syvempiä.
Onhan tilanne tietysti absurdi, kun tieteen ja tosiasioiden puolustaminen tulkitaan automaattisesti istuvan presidentin solvaamiseksi. Ei tiedemiehiä varmaan voi vaatia Trumpia tukemaankaan. Tiede- ja ympäristöjärjestöjen mediastrategioissa on silti paljon hiottavaa.
Sunnuntaina washingtonilaisessa Politics&Prose -kirjakaupassa oli paneelikeskustelu ilmastonmuutoksesta. Kansalaisjärjestö 350.orgin perustaja Jamie Henn ihmetteli, miksi esimerkiksi Yhdysvalloissa puhutaan vain negatiiviseen ja fatalistiseen sävyyn siitä, miten hiilikaivoksien työpaikat vähenevät. Harvoin näkee positiivisia juttuja siitä, miten paljon uusia työpaikkoja aurinkovoima tuo, vaikka jo nyt niitä työpaikkoja on yli kaksinkertainen määrä hiiliteollisuuteen verrattuna.
Ensi lauantaina on seuraava iso marssi. Tällä kertaa ilmaston puolesta. Maanantaina puolestaan marssitaan maahanmuuttajien tueksi. Todennäköisesti marssijat saavat vahvistusta käsitykselleen siitä, että ovat oikeassa. Trumpin kannattajat luultavasti pysyvät kotona.