Mielensäpahoittajien juhla

Mississippin img_6132Tupelossa pitää majaansa konservatiivinen American Family Association.

Se jakaa vuosittain yritykset kiltteihin ja tuhmiin sen mukaan ovatko ne olleet joulu-ystävällisiä.

”Tässä maassa on maallisia tahoja, jotka vihaavat joulua, koska jo sana Christmas muistuttaa Kristuksesta”, järjestö paaluttaa nettisivuillaan.

Muun muassa naisten alusvaateketju Victoria’s Secret, kirjakauppa Barnes&Noble ja kenkäkauppa Foot Locker ovat tänä vuonna tuhmien listalla, koska eivät ole osoittaneet riittävää jouluisuutta mainonnassa ja yritysviestinnässä.

https://www.afa.net/christmaslist

img_6135

Kestosuosikki tällä listalla on Starbucks, koska sen perinteiset pahviset joulumukit ovat viime vuosina olleet vain talvisia ja punaisia. Sen sijaan joulutervehdystä tai edes poroja tai lumiukkoja niissä ei ole ollut.

Siksi myös tuleva presidentti Donald Trump yllytti kannattajiaan boikotoimaan kahvijättiä viime vuonna.

Kun Trump suoritti viime viikolla mahtipontista kunniakierrostaan, lavaa koristi rivi joulukuusia. Puhujakorokkeen eteen asetetussa kyltissä luki suurin kirjaimin Merry Christmas.

Kampanjatoimisto lähettää lähes päivittäin viestejä, joissa kerrotaan Trumpin olevan suuri joulun ystävä. Samalla kaupitellaan jouluisia tuotteita.

Puheissaan Trump kehuu kerta toisensa jälkeen, miten hänen voittonsa ansiosta Yhdysvalloissa voi jälleen vapaasti sanoa Hyvää Joulua.

Kun joululaulut alkavat soida lokakuussa, marketit täyttyvät joulukamasta heti kiitospäivän jälkeen ja joulupäivä on jopa harvinainen valtakunnallinen vapaapäivä, ei heti uskoisi, että joululla menee jotenkin huonosti.

Maanantaina julkistetun kyselyn mukaan kuitenkin 60 prosenttia Trumpin kannattajista näkee, että Yhdysvalloissa on käynnissä sota joulua vastaan.

http://www.publicpolicypolling.com/pdf/2015/PPP_Release_National_121916.pdf

Ja ei, tässä ei valitettavasti ole huoli siitä, että joulun sanomaan etäisesti kuuluva sympatia lähi-idästä kotoisin olevaa köyhää lasta kohtaan on liian heikoissa kantimissa Yhdysvalloissa vuonna 2016.
Kyse on siitä, mitä sanamuotoja käytetään tervehdyksissä ja kaupallisissa tiedotteissa. Ja hämmennys siitä, että maailmassa on ihmisiä, jotka eivät usko Jeesukseen ja vietä joulua, kuten kunnon kristityt.

img_6128

Hämmentävää on, että tällaisesta kysymyksestä ylipäätään jaksetaan vääntää. Puritaanit kielsivät Yhdysvalloissa joulunvieton 400 vuotta sitten liian rahvaanomaisena, mutta kukaan ei tiettävästi ole kieltänyt toivottamasta hyvää joulua.

Ja lähinnä Happy Holidays -tervehdystä käyttävät yritykset, joiden intressi on tietysti maksimoida asiakaskunta. Yhdysvallat on noin 70-prosenttisesti kristitty maa, mutta melko monelle firmalle kelpaavat myös juutalaisten, muslimien ja ateistien rahat. Trump käytti itsekin liikemiehenä Happy Holidays -tervehdystä.

Ja kun Yhdysvalloissa ei ole valtionuskontoa, niin esimerkiksi presidentti Barack Obama on joulukorteissaan käyttänyt tuota inklusiivisempaa termiä – ja saanut kahdeksan vuotta kuraa niskaansa. Viimeksi tänä vuonna esimerkiksi näin:

img_0903

Kuten melkein kaikki muukin, joulusota on jyrkästi puoluepoliitinen kysymys, sillä Hillary Clintonia äänestäneiden keskuudessa vain 9 prosenttia näki sen todellisena.

Samasta kyselystä löytyy kuitenkin yksi kysymys, josta yhdysvaltalaiset ovat yksimielisiä – sekä Clintonin että Trumpin kannattajista 32 prosenttia uskoo, että joulupukki olemassa.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *