Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Julkisen sektorin huonous

Julkinen sektori on kallis ja tehoton. Tätä mantraa on hoettu niin kauan, että iso osa kansasta jo oikeasti siihen uskoo. Yhtä jääräpäisesti minä aina ja kaikkialla kiistän tämän väitteen. Ettei homma mene perustelemattomaksi inttämiseksi minä kerron yhden kuvaavan esimerkin ihan oikein numeroin. Ne saa vaikka tarkistaa.

Valtio maksaa vuosina 2006-2010 yksityisille yrityksille pienpalkkatukea yhteensä 431 miljoonaa euroa. Tuki on tarkoitettu pienipalkkaisten ikääntyvien, yli 50-vuotiaiden työllistämiseen ja työpaikkojen säilyttämiseen. Vuonna 2007 tukea maksettiin 85 miljoonaa euroa ja sillä saatiin tai säilytettiin 750 työpaikkaa. Valtion kustannukset siis olivat noin 113 000 euroa/työpaikka/vuosi. Kuka tahansa pystyy heti päättelemään, että olisi tullut aika paljon halvemmaksi palkata nämä 750 ihmistä suoraan valtion palvelukseen. Vaihtoehtoisesti koko summa käyttämällä olisi saatu palkattua valtiolle enemmän kuin 750 ihmistä. Valtio ei kuitenkaan saa itse työllistää, vaan sen rahat on kierrätettävä välikäsien kautta yksityisille yrityksille. Näin on hallituksemme päättänyt. Jokainen välikäsi ottaa tietenkin rahoista oman siivunsa ja byrokratia kasvaa. On oksan ottajia, jos vain on kuusen kaatajia. Yritysten on myös helppo saada pienpalkkatukea. Ei tarvitse muuta kuin parkua, että nyt justiinsa tämän ikääntyvän pienipalkkaisen työntekijän työpaikka on liipasimella, ellei tule rahaa. Ja rahaa tulee, vaikka työpaikka ei edes olisi vaarassa.

Tämä esimerkki osoittaa, että julkinen sektori ei ole sinänsä kallis eikä tehoton. Sellaisiksi sen tekee paljas typeryys, kun vapaan markkinatalouden nimissä kierrätetään veronmaksajien rahaa yrityksille. Jos liberaali sääntelemätön markkinatalous on maailman paras järjestelmä, niin mihin ihmeeseen se valtion rahoja tarvitsee? Sehän tunnetusti ratkaisee ongelmansa rajoittamattoman kilpailun avulla.