Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Hävinnyt maksaa

Keuhkoahtaumaan ja keuhkosyöpään sairastuneet kaksi naista haastoivat tupakkayhtiön oikeuteen ja vaativat tuntuvia korvauksia. Eilen antamassaan ratkaisussa hovioikeus kuitenkin päätti asian vastaajan hyväksi ja tuomitsi naiset maksamaan yhtiölle noin 800 000 euron oikeudenkäyntikulut. Naisten asiamiehenä toimiva emeritusprofessori Erkki Aurejärvi vienee asian edelleen Korkeimpaan oikeuteen, tietenkin vain päämiestensä suostumuksella.

Olen kuullut väitettävän, että koko lasku lankesi veronmaksajien maksettavaksi. Tällainen väite kuvastaa syvää epäluottamusta koko oikeuslaitoksen ja julkisen sektorin toimintaan sekä tavallisen kansalaisen tietämättömyyttä tuomioistuinten toiminnasta. Tietämättömyys on täysin ymmärrettävää, sillä lainkuuliaisella ihmisellä ei juurikaan ole tarvetta avata käräjätuvan ovea. Ihan vain selvyyden vuoksi kerron kuitenkin, että tuomitut oikeudenkäyntikulut eivät millään perusteella voi tulla veronmaksajien maksettaviksi. Oikeudenkäynnissä hävinnyt osapuoli tuomitaan maksamaan myös vastapuolen kulut. Vain poikkeustapauksissa tuomioistuin voi päättää, että kumpikin osapuoli vastaa omista kuluistaan. Se, millä rahalla hävinnyt osapuoli maksaa, on kokonaan hänen oma asiansa. Yhteiskunnan varoja siihen ei ole mahdollista käyttää. Yhteiskunnalle aiheutuneet kustannukset muodostuvat vain tuomioistuinten jäsenten palkasta, joka heille kuukausipalkkaisina maksetaan joka tapauksessa.

Maksuton oikeudenkäynti on eri asia, ja sen tarkoitus on turvata myös vähävaraiselle mahdollisuus palkata itselleen avustaja. Avustajan palkkio maksetaan valtion varoista, mutta tässä tapauksessa ei ole kyse maksuttomasta oikeudenkäynnistä.

Olisi eettisesti ja moraalisesti kestämätöntä yllyttää ihmisiä näin epävarmaan oikeudenkäyntiin omalla kustannuksellaan. Erkki Aurejärvi ilmoittikin julkisuudessa, että nämä naiset eivät itse joudu maksamaan korvauksia. Tämä saattoi aiheuttaa epätietoisuutta lopullisesta maksajasta. Naisten takana on kuitenkin Aurejärven organisoima tukiryhmä, johon kuuluu kansalaisjärjestöjä ja yksityishenkilöitä. Tämä tukiryhmä on luvannut maksaa kaikki mahdollisesti tuomittavat korvaukset. Nimiä Aurejärvi ei halua paljastaa, eikä siihen ole mitään tarvettakaan. Siviilioikeuden entisenä professorina ja tunnettuna juristina hänellä on epäilemättä maksukykyisistä muodostuva laaja verkosto. Kantajien asianajajat ovat omasta puolestaan ilmoittaneet toimivansa ilman palkkiota. Sairastuneiden naisten ei tarvitse muuta kuin antaa suostumuksensa oikeudenkäynnin jatkamiseen, mikä onkin ihan kohtuullista. Ei sairaan ihmisen voi edellyttää ajavan aktiivisesti asiaansa itse.

Vastaava tukiryhmä maksoi myös samanlaisen Aurejärven organsoiman tupakkaoikeudenkäynnin keuhkosyöpään sairastuneen miehen asiassa. Tämä prosessi päättyi Korkeimman oikeuden ratkaisuun 2001. Silloinkin kantaja tuomittiin maksamaan korvauksia, mutta hän ei joutunut maksamaan niitä itse. Tukiryhmä hoiti sen puolen.

Mikä sitten on tämän prosessin takana, pelkkä vahingonkorvauksen saaminenko? Ei ole, vaan Aurejärven tarkoituksena on saada KKO:n ennakkopäätös yksittäisessä vahingonkorvausasiassa. Myönteisen ennakkopäätöksen jälkeen hän keräisi mahdollisimman paljon kantajia ryhmäkannetta varten, jolloin luultavasti tupakkayhtiöt joutuisivat maksamaan jättikorvauksia.

Aurejärven omia syvimpiä motiiveja voi vain arvailla. Mitä ilmeisimmin hän on armoton tupakanvastustaja. Isojen kansainvälisten tupakkayhtiöiden nujertaja jäisi myös historiaan. Tai ehkäpä emeritusprofessori vain haluaa myös eläkkeellä ollessaan hyödyntää laajaa osaamistaan. Olipa syy mikä tahansa, seuraan mielenkiinnolla prosessin etenemistä. Taistelu suuria kansainvälisiä yrityksiä vastaan on varmasti totista työtä.

Aurejärveä ilman palkkiota avustavien asianajajien motiivi puolestaan on ilmiselvä: maine ja kunnia. Voittajalle avautuisi tulevaisuudessa rahakkaita toimeksiantoja.

Pitäisikö minun olla jotain mieltä itse asiastakin? Kaipa pitäisi, mutta tupakoitsijana jäävään itseni enkä asetu kummallekaan puolelle. Tai ehkä kuitenkin näiden kahden sairastuneen naisen puolelle siitä huolimatta, että tulevaisuudessa mahdollisesti tuomittavat valtavat korvaukset siirtyvät tietenkin tupakkatuotteiden hintoihin.