Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Odotettavissa ukkosta ja kylmää kyytiä

Tämän kesän poliittinen keskustelu tuntuu olevan peräisin helteen ja oluen turvottamista päänupeista. Kiihkeimmät väännöt käydään vähäisistä marginaali-ilmiöistä, kuten sukupuolineutraalista avioliitosta, maahanmuutosta ja kerjäämisestä. Näistä asioista tolloinkin ihminen osaa muodostaa tunnereaktioon perustuvan mielipiteensä suuntaan tai toiseen, ja juuri ääripäät tuntuvan eniten äänessä olevankin. Samaan aikaan maassamme on 250 000 työtöntä ja 900 000 virallisesti köyhää. Mikä tärkeintä, juuri tänään valtiovarainministeriö aloittaa ensi vuoden budjettiesityksen kokoamisen. Valtiovarainministeri Katainen esittelee budjetin päälinjaukset huomenna.

Tästä asiasta ei puhuta, koska siitä ei ole mitään puhuttavaa. Hallituksen virallinen linja on, että nyt ei tehdä mitään, vaan odotellaan ensi kevään vaaleja. Vasta vuoden kuluttua, jolloin valmistellaan vuoden 2012 budjettia, alkaa kylmä kyyti kansalaisille. Huonolla tuurilla meillä on silloin eduskunnassa tällä hetkellä profiloituvia homoliittojen puolustajia ja vastustajia sekä maahanmuuttokriittisiä tai siihen erityisen suopeasti suhtautuvia höyrypäitä. Tällaiset kuumakallet joutuvat päättämään oikeasti tärkeistä asioista, kuten veronkorotuksista ja menoleikkauksista. He tulevat suhtautumaan niihin totutulla tavallaan: nostavat kohteliaasti hattua ja jättävät kommentoimatta, koska eivät ymmärrä asiaa. Sen jälkeen he palaavat takaisin omaan mieliaiheeseensa raivoamaan.

Miksi sitten juuri nyt koko hallitus tuntuu pidättävän hengitystään ja toivoo budjetista oltavan mahdollisimmen hiljaa? Siitä yksinkertaisesta syystä, että kaikki entiset eväät on syöty eikä uusia uskalleta ottaa vaalien alla ja markkinoiden hermostumisen pelossa käyttöön. Elvytyksen suhteen on tehty kaikki, mihin varat riittivät. Velkaantumisen pelossa ei menoja saa juuri nyt lisätä eikä lisävelkaa uskalleta ottaa. Menoleikauksia ei uskalleta aloittaa juuri vaalien alla. Sama pätee veronkorotuksiin; ne on luvattu suosiolla jättää seuraavalle hallitukselle. Ministeriöt voivat tehdä uudistusehdotuksia, mutta niiden on pysyttävä menoraameissa. Tämä tarkoittaa nollasummapeliä: jos johonkin annetaan lisää, niin se on otettava jostain muualta pois. Vanhasen ja Kiviniemen hallituksen suuret talouspoliittiset päätökset on tehty jo kauan sitten ja nyt ilmapiiri on yhtä painostava kuin juuri ennen rajun ukonilman puhkeamista.

Se ukonilma puhkeaa viimeistään tasan vuoden kuluttua, jolloin kasataan vuoden 2012 budjettia. Kaikki padot murtuvat heti vaalien jälkeen. Tällä hetkellä hautuvat ongelmat tulevat purkautumaan veronkorotuksina ja menoleikauksina. Nyt meillä on jo yli kolme vuotta ollut hallitus, jonka toimintaperiaatteena on sulkea silmät ja kiistää ongelmien olemassaolo.

Kesällä on helppo puhua mieltä kuohuttavista asioista. Siinä sivussa saadaan aikaan mukava savuverho, jonka suojaan on helppo peittää hallituksen kyvyttömyys ja avuttomuus. Samalla virkamisekoneisto valmistelee täyttä päätä kunnon ruoskintaa tavalliselle kansalle. Ruoskat otetaan esille tasan vuoden kuluttua.