Raja hämärtyy

Kun minä näen virkapukuisen poliisin, tunnen tyytyväisyyttä siitä, että yleistä järjestystä ja turvallisuutta valvovat hyvän koulutuksen saaneet valtiovaltaa edustavat ammattilaiset. Kun näen vartijan univormuun pukeutuneen henkilön, eivät tuntemukset ole yhtä positiivisia. Tämä johtunee paitsi nuorena näkemästäni elokuvasta Täältä tullaan elämä, niin myös omista, vähemmän miellyttävistä kohtaamisistani metron vartijoiden kanssa 1980-luvulla. Siihen aikaan vartijaksi pääsi käytännössä ilman koulutusta ja hommaan rekrytoitui paljon suorastaan luonevikaisia nuorukaisia. Nykyään vaatimustaso ja koulutus ovat ihan eri luokkaa, mutta opitut asenteet istuvat syvällä minussakin.

Osittain tästä, mutta enemmän puhtaasti juridisista syistä vastustan nykyistä järjestysvallan vähittäistä siirtämistä yksityissektorille. Pysäköinninvalvonta on keväisellä KKO:n päätöksellä sallittu yksityisille ja putkavartiointia sekä vankien kuljetusta ovat käytännössä jo kauan hoitaneet vartiointiliikkeet. Toiminta ei ole perustunut lakiin, vaan puhtaasti taloudellisiin syihin. Vasta nyt laki alkaa myötäillä jo tapahtunutta kehitystä.

Pysäköinninvalvonta, putkavartiointi ja vankien kuljetus ovat julkista pakkovaltaa ja julkiseen pakkovaltaan on oikeus vain viranomaisilla. Vartijat eivät ole viranomaisia. Julkista valtaa voidaan siirtää muille tahoille vain lailla, ja juuri tätä nyt tapahtuu. Pysäköinninvalvonnassa julkisen vallan ja yksityisen toiminnan välillä säilyy kuitenkin ero, jota yleisessä keskustelussa ei aina muisteta.

Poliisin tai kunnallisen pysäköinninvalvojan kirjoittama pysäköintivirhemaksu perustuu lakiin ja asetukseen, ja sen tuotto menee kokonaisuudessaan valtiolle tai kunnalle. Yksityisen yrityksen kirjoittama maksu perustuu yksityisoikeudelliseen sopimukseen. Autonsa selvästi merkitylle maksulliselle paikalle pysäköivä sitoutuu noudattamaan sopimusta ja sopimuksen rikkomisesta seuraa maksu. Juridisesti kyse on pysäköintipaikan vuokrauksesta ja sopimussakosta, joiden maksut kuuluvat kokonaan sopimuksen toiselle osapuolelle. Rahanjako taloyhtiön ja vartiointiliikkeen kesken on kokonaan heidän oma asiansa, ja siellä vallitkoon vapaa kilpailu. Pienet vartiointiliikkeet kilpailevat itsensä hengiltä jakaessaan yhä suuremman osan tuloistaan taloyhtiöiden kesken. Se on normaalia kilpailua.

Putkavartioinnin ja vankien kuljettamisen kilpailuttaminen sen sijaan eivät ole normaalia kilpailua. Siinä siirretään julkista pakkovaltaa sille, joka työn halvimmalla tekee. Niin siinä käytännössä tapahtuu, vaikka kilpailuttamisen periaate lain mukaan on kokonaistaloudellinen edullisuus, ei pelkkä halvin hinta. Halvin tulee kuitenkin usein myös kokonaistaloudellisesti edullisimmaksi. Voittajaksi saattaa selvitä se, jolla on halvimmat ja huonoimmat työntekijät. Pahinta on kuitenkin juuri rajan hämärtyminen julkisen pakkovallan ja yksityisen harjoittaman väkivallan välillä.

Tämä kehitys tulee johtamaan myös vankien vartioinnin yksityistämiseen ja ennen pitkää yksityisvankiloihin. Näiden väitetään varsinkin USA:ssa tulevan halvemmiksi ja ne ovat lisäksi tuottavaa liiketoimintaa. Tässä unohdetaan se tosiasia, että yksityisvankilat eivät ilman veronmaksajien rahoja tuottaisi mitään muuta kuin kuluja omistajilleen. Niiden toiminta rahoitetaan kokonaan verovaroin, aivan kuten valtionvankiloidenkin. Yritysten voitto tulee sekä voiton takaavista profit guaranteed –sopimuksista että yrityksen omista säästötoimista, vaikkapa henkilökunnan palkkauksen osalta. Veronmaksajille molemmat tulevat yhtä kalliiksi.

Vielä toistaiseksi juuri missään ei ole yksityistettyä lainsäädäntöä. Italiassa ollaan tosin jo hyvin lähellä, kun pääministeri muuttattaa lakeja sitä mukaa, kun ne alkavat uhata häntä itseään. Kyllä se tauti leviää muuannekin.

Kommentit (0)

Vapaan kilpailun sivutuote

Ensi vuoden alussa maassamme saattaa olla 250 kuntaa, joissa ei ole omaa postitoimipaikkaa. Jos päätieltä lähtevän sivutien varressa on vain yksi savu, posti jaetaan viiden sijasta vain yhtenä päivänä viikossa. Tämä koskee n. 3 000 kotitaloutta. Jos tällainen asukas haluaa postinsa joka arkipäivä, on postilaatikko matkasta riippumatta siirrettävä päätien varteen. Nykyisin posti kannetaan laatikon sijasta kotiovelle 75 vuotta täyttäneille, ensi vuonna ikäraja on 80 vuotta.

Tällaiset huononnukset on valmisteltu vaivihkaa. Lakia ei vielä ole annettu, mutta sen on oltava voimassa jo vuoden 2011 alussa. Näin määrää jo vuonna 2008 annettu EU-direktiivi, joka vapauttaa kilpailun postinjakelussa. Sinänsä direktiivi ei vaadi nimenomaisesti huonontamaan julkisen osakeyhtiön eli Itella Oyj:n palveluja, mutta siihen se käytännössä johtaa. Direktiivin mukanaan tuomat uudet kilpailevat yksityiset yritykset saavat helpotuksia nykyisiin laatutasovaatimuksiin, joten uusi laatutaso koskee automaattisesti myös Itellaa. Sillä ei ole enää mitään mahdollisuutta säilyttää nykyistä palvelutasoa, koska uudet kilpailijat tulevat viemään sen asiakkaita sieltä, missä postinjako kannattaa liiketaloudellisesti. Uudet yrittäjät ovat kiinnostuneita isoista kaupungeista ja erityisesti suurten firmojen massapostituksista. Kannattamattoman jakelun haja-asutusalueille saa tietenkin hoitaa julkinen osakeyhtiö, jolla on yleispalveluvelvollisuus.

Tätäkään EU-direktiiviä ei ole suunniteltu Suomen oloihin, vaan se on yleiseurooppalainen. Tämäkään direktiivi ei sinänsä pakota huonontamaan palveluja, vaan sen tarkoitus on säätää palvelujen perustaso sinne, missä se ei vielä direktiivin vaatimuksia täytä. Liian moni direktiivi sellaisenaan aiheuttaa kuitenkin meillä jo hyvin järjestetyn palvelun alasajaon. Eurooppalaisen sivistyksen ja kulttuurin hedelmät eivät aina ole niin mehukkaita, kuin kovimmat EU-intoilijat antavat ymmärtäää.

Rahasta on siis kysymys. Itella ei pysty kilpailemaan, jos se noudattaa nykyisiä korkeita laatuvaatimuksia, mutta muut eivät. Ongelma voitaisiin tietenkin ratkaista rahalla. Valtio voisi tukea Itellaa suoraan rahallisesti. jotta se voisi säilyttää nykyisen palvelutasonsa. Myös postimaksut voitaisiin porrastaa matkan mukaan siten, että pitemmän matkan kuljetettava kirje maksaisi enemmän. Valtion suorasta tuesta nousisi kuitenkin kova äläkkä, koska valtion katsottaisiin rajoittavan kilpailua tukemalla yhtä yritystä. Postimaksun porrastaminen taas olisi ristiriidassa perustuslain takaaman kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun kanssa.

Viime talvena Itella yritti nostaa postin kotiovelle kantamisen ikärajaa 80 vuoteen. Siitä nousi sellainen meteli, että Itella perääntyi. Missään ei kuitenkaan kerrottu, että jo ensi vuoden alusta lähtien tämä ja moni muu huononnus tulevat voimaan EU-direktiivin myötä. On se varmasti ollut tiedossa, koska direktiivi annettiin jo kaksi vuotta sitten. Ehkä tällaiset uudistukset onkin viisainta valmistella vaivihkaa, etteivät kansalaiset pahoita mieltään vapaan kilpailun seurausten takia.  Posti nyt sattuu kuitenkin olemaan yksi vanhimpia julkisen vallan peruspalveluja, jonka vapaa kilpailu nyt näivettää.

Kommentit (3)
  1. Päivi Alakuijala
    6.8.2010, 14:07

    Kiitos tärkeää aihetta käsittelevästä kirjoituksesta. Sen verran haluaisin ministeriötä puolustaa, että lakia ei suinkaan ole valmisteltu vaivihkaa. Niin ministeriö kuin Itellakin on omalta osaltaan tiedottanut sekä direktiivistä että valmisteilla olevasta laista ja sen ehdotetusta sisällöstä. Ministeriö järjesti keväällä mm. lehdistötilaisuuden, kun lakiehdotus valmistui. Mutta jostain syystä media eli toimittajat eivät tunnu pitävä postiasioita niin kiinnostavina, että niistä kovinkaan aktiivisesti kirjoittaisivat. Itellassakin pyrimme pitämään toimittajia asioista tietoisina, mutta kovin vähän asiasta on tähän mennessä kirjoitettu. Postinjakelu ei tunnu olevan riittävän mediaseksikäs aihe nykymaailman kovassa uutis- ja juttuaihekisassa.

    Päivi Alakuijala
    viestintäjohtaja, Itella Oyj

  2. sakutimonen
    6.8.2010, 16:39

    Kiitos Itellan viestintäjohtajalle kommentista. Ministeriön järjestämä tiedotustilaisuus on tosiaankin jäänyt medialta täysin kertomatta ellei peräti huomaamatta. Missään tiedotusvälineessä ei asiasta ole kerrottu. Tänään sanomalehti kirjoitti aiheesta, ja siitä sain aiheen omaan kirjoitukseeni.

    saku

Kommentointi suljettu.