Köyhien ystävät

Eduskuntavaalien lähestymisen tietää ilman kalenteriakin viimeistään siitä, että köyhät ja muuten vain pienituloiset alkavat saada ystäviä ja puolestapuhujia. Ensimmäisinä ennättivät eilen ilmoittautua pääministeri Mari Kiviniemi ja valtionvarainministeri Jyrki Katainen.

Kiviniemi vaati kunnallisverotuksen perusvähennyksen sitomista indeksiin, mikä helpottaisi etenkin kaikkein pienituloisimpien asemaa. Muuten Kiviniemi vastustaa tulo- ja pääomaverotuksen kiristämistä ja haluaa lisätä välillisiä veroja. Katainen nostaisi maan lamasta työuria pidentämällä, julkisen palvelun rakennemuutoksella ja tehostamisella sekä tietenkin välillistä verotusta kiristämällä. Kun nämä keinot on käytetty, joudutaan vääjäämättä leikkaamaan sosiaalietuuksia. Kataisen mukaan kaikkein huono-osaisimpien etuuksia ei kuitenkaan saa leikata.

Pitävätkö ne meitä pilkkanaan, luulevatko ihan hölmöiksi vai ovatko ne sitä itse? Poliitikoilla on ikävä tapa puhua kauniita sanoja selittämättä niitä ollenkaan. Tämä johtuu siitä, että selittämällä niiden sisältö osoittautuu ontoksi. Katsotaanpa Kiviniemen ja Kataisen puheita tarkemmin.

Kiviniemi ei siis halua kiristää tulo- tai pääomaverotusta, vaan välillistä verotusta. Tai nykyilmaisua käyttäen kulutusveroa. Juuri välilliset verot, kuten alv ja energiavero käyvät kaikkein kipeimmin juuri kaikkein köyhimpiin. Kunnallisverotuksen perusvähennyksen sitominen indeksiin olisi pieni askel oikeaan suuntaan, mutta selittämättä jäi sen vaikutus kuntien verotuloihin. Se pienentäisi niitä ihan suoraan. Pääministeri ei kertonut, olisiko hän valmis kompensoimaan tätä menetystä jotenkin vai saisivatko kunnat tyytyä kärsimään sen nahoissaan.

Katainen se vasta haluaakin siirtää verotuksen painopistettä kulutukseen. Hänen ääneenlausumaton tavoitteensa on siirtyä sitä kautta tasaveromalliin, vaikka tällaiset epäilyt hän kiistää jyrkästi. Muut lääkkeet ovat tuttuja, turvallisia ja sisällöltään tyhjiä. Työuria on pidennettävä ja julkista sektoria on tehostettava. Katainen antaa jälleen rivien välistä ymmärtää, että julkinen sektori on liian iso, tuhlaavainen, veltto, vesipäinen ja muutenkin kaikin puolin epämuodikas. Siiitä voidaan aina puristaa lisää tehoja. Samalla logiikalla kanastakin saa maitoa, kun vaan jaksaa tarpeeksi puristaa.

Kun julksita sektoria on puristettu ja työuria pidennetty, on Kataisen mukaan pakko mennä sosiaalietuuksien leikkauksiin, mutta niitä ei saa leikata kaikkein huono-osaisimmilta. Katainen ei taida tietää, että vain kaikkein huono-osaisimmat niitä sosiaalietuuksia saavat, joten mistään muualta niitä ei voi leikata.

Eiliset syksyn ja alkavan vaalitaistelun avaukset olivat taas yhtä tyhjää lätinää kuin maitohevosen veteen sontiminen, kuten kirjailija Heikki Turunen sanoisi. Tärkeintä kuitenkin on, että köyhille löytyy jo nyt ystäviä. Kevättalvella niitä on jo paljon enemmän.

Kommentit (0)