Sosiaalinen budjetti

Diktatuurimaissa hallitus tekee kansan edun vastaisia päätöksiä poliisivartion suojassa. Suomessa parikymmenpäinen opiskelijajoukko osoitti mieltään valtioneuvoston edessä uhaten leikillisesti antaa valtiovarainministerille sitä samaa lääkettä, jota heille itselleenkin tarjotaan, eli keppiä. Kun mielenosoittajat astuivat luvatta sisään valtioneuvoston tiloihin, kutsuttiin paikalle useita poliisipartioita. Kaikkiaan 14 mielenosoittajaa saattin kiinni ja heitä odottaa syyte julkisrauhan rikkomisesta.

En tiedä mitä te ajattelette asiasta, mutta minä näen kyllä tiettyjä yhtäläisyyksiä diktatuureihin. Hallitusta vastaan ei pullikoida. Vielä enemmän näen vellihousuisuutta, koska ministeri Katainen ei näyttäytynyt paikalla eikä siis tuntenut tarvetta puolustella budjettiesitystään. Hän kutsutti paikalle poliisit. Olen ennenkin sanonut, että tulo- ja varallisuuserojen kasvaessa köyhien kontrolli kiristyy. Nyt siitä saatiin taas kerran konkreettinen todiste.

Kyllä opiskelijoilla oli mielenosoitukseensa syytäkin, koska heitä kannustetaan vain sillä kepillä. Virallisesti tosin puhutaan opintojen ryhdittämisestä, mutta ei asia siitä muutu. Ensi vuonna opintotuki on ainoa sosiaalinen etuus, jota ei ole sidottu indeksiin. Lisäksi asumislisän saantiedellytyksiä kiristetään, jotta sen varassa roikkujista päästään eroon. Näin sanotaan ihan virallisesti. Ateriakorvaukseen saadaan hurja 10 sentin korotus, mikä tarkoittaa kuukaudessa noin kahden euron lisäystä kukkaroon.

Pääministeri Kiviniemi on useaan otteeseen julistanut ensimmäisen budjettinsa olevan sosiaalinen budjetti. Tällaisen lööperin laskettelemisen luulisi koskevan kieleen. Pääministeri on ylistänyt maaliskuussa voimaan tulevaa takuueläkettä sekä lapsilisien ja kotihoidontuen sitomista indeksiin omana ansionaan. Tosiasiassa näistä asioista päätettin jo tammikuussa 2009, joten Kiviniemen hallitus vain panee täytäntöön aiempia päätöksiä. Niistä sen on aivan turha yrittää ottaa ansiota itselleen.

Uutta sen sijaan on kädenojennus kaikkein pienituloisimmille palkansaajille. Kunnallisveron perusvähennysoikeutta nostetaan 50 euroa. Palkansaajalle tämä tietää peräti 14 euron lisäystä vuodessa puhtaana käteen, siis vähän yli euron kuukaudessa. Tällainen kädenojennus ei ole mikään reilu ele, vaan menee suoranaisen pilkkaamisen puolelle.

Sosiaali- ja terveysministeri Rehula ehdotti mukamas tosissaan, että työmarkkinatuen harkinnanvaraisuus puolison tulojen perusteella poistettaisiin. Hän tiesi ihan hyvin jo ehdottaessaan, että tätä ei tulla hyväksymään. Nyt hän voi kuitenkin sanoa yrittäneensä.

Katainen on julkisesti tähdentänyt, että myös rikkaiden on osallistuttava lamatalkoisiin. Ainakaan ensi vuoden budjetin mukaan rikkaille ei lähetetä mitään laskua, mutta ehkä he osallistuvat lamatalkoisiin sivusta seuraamalla ja kannustamalla, ryhdittämällä ja ojentamalla kättä. Nämä kun ovat nykyhallituksen muoti-ilmaisuja kepin antamiselle. Eipä ihme, että hallituksen päätösten turvaksi tarvitaan poliisia.

Kommentit (0)