Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Se oikea rikollinen

Espoon kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtaja joutuvat kohta oikeuteen epäiltyinä virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Se on kuitenkin pikkujuttu, sillä nyt Espoon kaupunginhallitus pani poliisit etsimään sitä kaikkein suurinta roistoa. Joku nimittäin vuoti syytekirjelmien sisällön Helsingin Sanomille.

Johtajien epäillyt virkavelvollisuuksien rikkomiset liittyvät apulaiskaupunginjohtajan virkamatkoihin, joissa epäillään olevan väärinkäytöksiä. Suomeksi voidaan puhua epäillystä lahjoman vastaanotosta. He jatkavat kuitenkin tehtävissään kaupunginhallituksen päätöksellä. Kaupunginhallitukselle annettin vielä toistaiseksi salassa pidettäviä tietoja syytekirjelmistä 9. elokuuta. Viime perjantaina HS kuitenkin julkaisi yksityiskohtaisia tietoja kirjelmien sisällöstä. Asia näyttää ihan selvältä: joku kaupunginhallituksen jäsenistä rikkoi salassapitovelvollisuutensa ja kertoi asiasta lehdelle. Nyt poliisi tutkii kaupunginhallituksen pyynnöstä asiaa.

Huomion kiinnittäminen epäolennaisiin asioihin on mielenkiintoinen ilmiö. Nyt ei haluta puhua itse asiasta eli mahdollisista virkavelvollisuuksien rikkomisista, vaan puhutaankin tietovuodosta. On selvää, ettei salassa pidettävistä asioista saa kertoa, mutta nyt otettiin käyttöön turhan järeä ase. Syytekirjelmät tulevat joka tapauksessa julkisiksi heti oikeudenkäynnin alettua. Siihen mennessä vuotajaa tuskin saadaan selville, ellei hän itse ilmoittaudu.

Todennäköisesti vuotajaa ei saada selville koskaan, ellei hän paljasta itse itseään. Journalisti voi sopia lähteensä kanssa lähdesuojasta. Lähdesuoja voidaan murtaa oikeudenkäynnissä vain, jos vuoto liittyy rikokseen, josta voi seurata vähintään kuuden vuoden vapausrangaistus. Virkasalaisuuden rikkomisesta voi seurata enintään kaksi vuotta vankeutta, joten mahdollinen lähdesuoja on ja pysyy murtamattomana.

Kysyä sopii, kumpi on vakavampi asia: epäilty lahjoman ottaminen virkamiehenä vai kohta julkiseksi tulevan asiakirjan vuotaminen lehdelle. Terve järki, yleinen oikeustaju ja lakikirja sanovat, että virkavelvollisuuksien rikkominen on paljon vakavampi. Espoon kaupunginhallitus näyttää haluavan olla hiljaa tästä asiasta, mutta käy sutena päälle etsiäkseen syytekirjelmän vuotajan esille ja rangaistavaksi. Näin toimimalla huomio käännetään epäolennaiseen ja toivotaan, että johtajien oikeudenkäynti ohitettaisiin vaivihkaa ja pienempi rikollinen teilattaisiin julkisesti.

Tämä on ihan tavallinen käytäntö. Pari vuotta sitten ajankohtaisohjelma MOT kertoi olemattomasta työllisyyskoulutuksesta, jolla huijattiin TE-keskuksen rahoja hämärille konsulteille. Vuotta myöhemmin ohjelma palasi aiheeseen ja totesi yhden ainoan rikollisen löytyneen. Se roisto oli asiasta toimittajalle kertonut näennäiskoulutukseen osallistunut mies, joka tuomittiin kunnianloukkauksesta.

Espoon kaupunginhallituksen salassa pidettävän asian vuotaja syyllistyi kyllä lain mukaan tuomittavaan menettelyyn, mutta oikeastaan hänen tulisi astua esiin. Yleinen mielipide ja kansalaisten oikeustaju eivät häntä tuomitse, vaikka tuomioistuin sen tuleekin tekemään. Näin saataisiin vertailuun näiden kahden tapauksen arvottaminen tulevissa oikeudenkäynneissä. Nähtäisiin, kuka on tässä tapauksessa se oikea rikollinen.