Lupamaksu nousee

TV-lupamaksuun suunnitellaan 14 euron eli peräti 6 %:n korotusta. Lupamaksua on pakko nostaa jatkuvasti, koska Ylen päättäjät tekivät kymmenen vuotta sitten lyhytnäköisen ja hölmön päätöksen ruveta pelkäksi sisällöntuottajaksi. Koko antenniverkko myytiin viime vuosikymmenen aikana ulkomaalaisille pääomasijoittajille. Koska sisältö on saatava myös kuluttajien nähtäväksi, piti näistä antenneista ruveta maksamaan vuokraa uusille omistajille.

Digita Oy omistaa kaikki radio- ja televisioverkot, mastot ja lähetysasemat. Digita oli osa Yle:n organisaatiota vuoteen 2000, jolloin päätettiin paikata rahapulaa myymällä omaisuutta. Vuonna 2000 myytiin 49 % Digitasta ranskalaiselle France Telecomille. Kaupasta saadut rahat lämmittivät niin mukavasti, että myyntiä jatkettiin vähitellen ja vähin äänin. Vuoteen 2005 mennessä koko Digita oli myyty ja silloinen Ylen pääjohtaja rehvasteli julkisesti, kuinka valtavasti rahaa saatiin.

Nykyisin Digitan omistavat Texas Pasific Group (USA), AXA (Ranska), Charterhouse (Iso-Britannia) ja Caisse des Depots (Ranska). Yle maksaa näille yhtiöille lähetystensä siirtämisestä kotivastaanottimiin vuokraa, ja kovaa vuokraa maksaakin. Jo viime syksyyn mennessä vuokrana oli maksettu takaisin kaikki kaupoista aikoinaan saadut rahat. Nyt on pakko etsiä vuokrarahat muualta.

Tässä välissä olisi hyvä kertoa ikivanha vitsi housuun kusemisesta pakkasella, mutta jääköön kertomatta. Tosiasia on kuitenkin, että lämmittävä vaikutus on mennyt ohi ja nyt on tullut entistä kylmempi. Edes tuntuva lupamaksun korotus ei auta kovin kauan. Siksi onkin jo väläytelty Ylen pilkkomista pienemmiksi liiketaloudellisiksi yksiköiksi. Tämä on tuttua touhua muusta julkisen omaisuuden yksityistämisestä. Ensin toiminnat pilkotaan pienemmiksi osiksi ja sen jälkeen näitä osia ruvetaan myymään ulkopuolisille.

Sitten myös Ylen kanavat alkavat suoltaa kansainvälisellä formaatilla tehtyjä viihdeohjelmia, joista saamme nauttia kaupallisilla kanavilla päivittäin. Kun Ylen kanavilla maajussin morsian tanssii tähtien kanssa BB-talossa, vedän ainakin minä antennin lopullisesti irti.

Kommentit (0)