Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Fariseusten maa

Fariseukset panevat kyllä taakkoja toisten kannettaviksi, mutta eivät itse osallistu niiden kantamiseen. Sen sijaan he vaativat kantajilta tehokkaampaa työotetta ja pitempää työuraa. Mikään ei ole mahdotonta sille, jonka itse ei tarvitse sitä tehdä.

Elinkeinoelämän Keskusliiton johtajat ja maan hallitus vaativat jatkuvasti palkkamalttia ja työurien pidentämistä alusta, keskeltä ja lopusta. Nuorten on mentävä opiskelemaan ilman turhia välivuosia, opiskelutahtia on kiristettävä ja töitä on tehtävä tauotta haudan partaalle. Palkankorotusvaatimukset kaatavat kansantalouden välittömästi ja syöksevät koko maan takaisin lamaan.

Samaan aikaan EK:n jäsenyritykset irtisanovat ja lomauttavat viikoittain kymmeniä, ellei peräti satoja työntekijöitä. Johtajat jäävät nauttimaan ylimitoitettua eläkettään viimeistään kuusikymppisenä. Kansanedustajat jäävät täydelle sopeuttamiseläkkeelle neljä vaalikautta kestäneen uran jälkeen neljänkymmenen vuoden kypsässä iässä.

Johtajat ja päättäjät elävät itse luomassaan todellisuudessa kaukana tavallisen kansan todellisuudesta. Akateemisia opiskelijoita patistetaan kiristämään opiskelutahtia tuntuvasti, jotta he pääsisivät luomaan pitkäkestoista työuraa. Päättäjät eivät ole tajunneet, että nykyisin on tarjolla vain pätkätöitä. Läheskään kaikille ei ole edes niitä, siitä kertovat työttömyystilastot karua kieltään. Akateemisia työttömiä on enemmän kuin koskaan ennen, eikä muutosta parempaan ole näkyvissä. Itse opetusministeri on malliesimerkki vanhasta totuudesta: Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan tehkää niin kuin minä sanon.

Keskeltä työuria halutaan pidentää patistamalla vajaakuntoiset töihin ja kiristämällä työkyvyttömyyseläkkeen saantia. Minä olen aina luullut, että työkyvyttömyys on lääketieteellisesti määriteltävä olotila, mutta vääräpä on ollut luuloni. Sairaasta tehdään terve mahtikäskyllä. Kokonaan toinen juttu on se, miten käytännössä työkyvytön yleensä saa mitään töitä ja miten hän mahdollisesti saamassaan työssä pärjäisi.

Eläkeikää aiotaan tuntuvasti nostaa. Se onnistuu ilman muuta, mutta samaan aikaan irtisanomiset ja lomautukset aloitetaan iäkkäimmistä työntekijöistä. Kuusikymppisenä irtisanottu ei saa enää uutta työpaikkaa, vaan joutuu roikkumaan työttömänä työnhakijana entistä kauemmin.

Kuilu päättäjien ja johtajien ja toisaalta tavallisen kansan ajattelun, puheiden ja tekojen välillä kasvaa koko ajan. Se on jo nyt niin leveä, että eliitin puheet alkavat kuulostaa pilkanteolta ja uhkailulta. Pääministeri Kiviniemi syytti eilen oppositiota sabotaasista työurien pidentämisessä. Oppositio ei siis nykyisin saa vastustaa hallitusta. Aina sitä saa oppia jotain uutta.