Vastikkeetonta rahaa

Pääosin valtion omistaman pörssiyhtiö Fortumin hallintoneuvoston jäseniksi nimitetyille kansanedustajille maksetaan pelkästä jäsenyydestä noin 500 euroa kuukaudessa. Sen saadakseen ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Jos edustaja vaivautuu paikalle kokoukseen, hänelle maksetaan siitä erikseen kokouspalkkio. Vuodessa ylimääräistä rahaa kertyy siis vähintään 6 000 euroa, ihan vain ilman aikojaan.

Valtionyhtiöt eivät edes kerro, ketkä ovat osallistuneet hallintoneuvoston kokouksiin. Ne kertovat vain keskimääräisen osallistumisprosentin. Alan lainsäädäntöön perehtynyt professori piti menettelyä lainvastaisena. Jostain syystä tämä vaitonaisuus koskee vain niitä pörssiyhtiöitä, joissa valtio on suurimpana omistajana. Muut yhtiöt ilmoittavat vuosikertomuksissaan kokouksiin osallistumisesta yksityiskohtaisemmin. Tosin millään järkevästi toimivalla pörssiyhtiöllä ei hallintoneuvostoja edes ole, koska niiden asema on päätöksenteon kannalta tarpeeton. Ne ovat jäänne menneisyydestä ainoastaan niissä yhtiöissä, joiden suurin omistaja on valtio.

Yhtiöiden puutteelliseen menettelyyn puuttui eilen myös valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies. Hän toivoi ja vetosi yhtiöihin, että ne nyt tällä puheella alkaisivat noudattaa lakia. Hän ei siis käskenyt, vaan hän vetosi. Näiden tietojen pohjalta vedän seuraavat johtopäätökset, joissa aion pysyä kunnes toisin todistetaan.

Valtionyhtiöiden hallintoneuvostoilla ei ole mitään roolia enempää strategisessa kuin operatiivisessakaan johtamisessa. Hallintoneuvoston rooli on symbolinen ja sen jäsenyys on kansanedustajalle keino painoarvon ja statuksen nostamiseen. Koska mitään järkevää päätettävää ei ole, ei myöskään ole mitään järjellistä syytä osallistua kokouksiin. Ansioluettelossa hallintoneuvoston jäsenyys näyttää joka tapauksessa oikein hyvältä. Viisisatanen kuukaudessa kelpaa tietenkin jokaiselle, varsinkin kun se tupsahtaa tilille ilman vaivannäköä. Näiden syiden takia kansanedustajat haluavat hallintoneuvostoihin ihan tungokseen asti.

Fortumin kaltaiselle yhtiölle hallintoneuvoston palkkio on mitätön pikkujuttu, ja niin se on  kansanedustajallekin. Periaatteellisesti asia on kuitenkin paljon suurempi. Yhtiöt rikkovat lakia, kun jättävät ilmoittamatta kokouksiin osallistujat. Valtion mandaatilla istuvien hallintoneuvoston jäsenten palkkiot ovat käytännössä valtion rahoja, koska muuten sekin pikkusumma olisi valtion osaketuloa.

Samaan aikaan jopa kansanedustajat itse syyllistävät työttömiä, jotka saavat vastikkeetonta työmarkkinatukea ihan vain kotona makaamalla. Heidät pitäisi velvoittaa töihin, keräämään roskia tai lapioimaan lunta. Työmarkkinatuki on kuitenkin pienempi kuin Fortumin hallintoneuvoston jäsenen kuukusipalkkio. Työtön tarvitsee sen elääkseen, mutta kansanedustajalle raha on vain pieni lisäbonus oman aseman pönkittämisestä.

Ehkä hallintoneuvostoihin pitäisikin palkata työttömiä edustamaan valtiota. Heillä olisi ainakin aikaa perehtyä asioihin ja käydä kokouksissa.

Kommentit (0)