Liian isot varpaat

Vajaa vuosi sitten Oikeutta Eläimille -järjestö julkaisi kuvamateriaalia, joka toi esiin epäkohtia suomalaisilla sikatiloilla. Melkoisen kamalia filminpätkiä näytettiin TV:n ajankohtaisohjelmassa ja ministeri Sirkka-Liisa Anttila tuohtui kovasti. Hän ei kuitenkaan suuttunut sikojaan kaltoin kohteleville tilallisille, vaan filmien kuvaajille ja ajankohtaisohjelman toimittajalle. Hän epäili heti tuoreeltaan filmejä väärennetyiksi ja kuvaajia rikollisiksi.

Nyt asiaa on tutkittu juuri tältä pohjalta ja syyteharkintaan on siirtymässä kymmenkunta tapausta. Yksikään syyte ei koske sikatilallisten laiminlyöntejä, vaan kaikissa on kyse julkisrauhan rikkomisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Ainoita rikollisia ovat siis tässäkin tapauksessa ne, jotka laittomin keinoin tuovat esille epäkohtia. Sikoja sen sijaan saa edelleen julkisrauhan suojissa kohdella ihan miten haluaa.

Täsmälleen sama on tilanne aina silloin, kun turkistarhoilla salaa kuvattua materiaalia julkaistaan. Ensimmäiseksi alkaa huuto siitä, että nyt on törkeästi rikottu tarhojen lailla suojattua julkisrauhaa. Tämä ei ihmetytä ollenkaan, kun tietää ministereiden yhteydet näihin elinkeinoihin. Anttila on entinen sikatilallinen ja hänellä on kiinteät yhteydet lihantuottajien järjestöihin ja elintarviketeollisuteen.

Pääministeri Mari Kiviniemen yhteydet turkistuotantoon ovat paljastuneet ihan äskettäin. Hän sai ainoana poliitikkona vaalirahaa Huomisen Suomi -nimiseltä yhdistykseltä 57 350 euroa. Yhdistys on perustettu vain Kiviniemen vaalirahoitusta varten, sen puheenjohtaja on Turkistuottajien viestintäjohtaja ja rahastonhoitaja Kiviniemi itse.

Lisäksi Kiviniemen puolison mainostoimisto toteutti viime vuonna turkistuottajien mainoskampanjan, jossa peloteltiin eläinoikeusaktivistien haluavan kieltää nahkakengät ja villasukat. Näitä tosiasioita voi pitää jo melkoisen tiiviinä yhteytenä elinkeinoon, joten eipä ihme, että iskut turkistarhoille saavat kohtuuttoman negatiivista julkisuutta. Pääministerin ja maatalousministerin varpaat ovat niin suuret, että niille ei astuta rankaisematta.

Poliisi, syyttäjä ja oikeuslaitos toimivat tietenkin voimassa olevan lain mukaan. Turkistarhaus on laillinen elinkeino ja luvaton tunkeutuminen sekä sikalaan että turkistarhalle on julkisrauhan rikkomista. Tilojen koordinaattien julkaiseminen on kunnianloukkaus, koska tilan omistaja pystytään selvittämään sijaintitietojen perusteella. Lakia siis noudatetaan, mikä tietysti on ihan oikein.

Ihmetyttää kuitenkin, mihin ovat kadonneet paljastetut eläinsuojelurikokset. Silmiini ei ole sattunut yhtään uutista, jossa olisi mainittu edes esitutkinnan aloittamista kiistatta tapahtuneista ja paljastetuista rikoksista. Huomio on kiinnitetty vain siihen, että rikoksen paljastajat ovat itse toimineet laittomasti. Tämä ei kuitenkaan saisi millään tavalla vaikuttaa paljastetun rikoksen tutkimiseen, mutta taitaa se vaikuttaa. Nämä elinkeinot ovat ministereiden erityissuojelussa.

Kommentit (0)