Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Poliisi auttaa aina

Jos rikoksesta epäilty haluaa saada tietoonsa asianomistajien ja todistajien nimet, osoitteet ja täydelliset henkilötunnukset, ei hänen tarvitse vaivautua selvittämään niitä mitenkään erikseen. Poliisi näet ilmoittaa ne hänelle automaattisesti, ellei asianomainen ole erikseen tajunnut vaatia tietojen peittämistä. Tämä kuulostaa aivan uskomattomalta, mutta se on poliisin yleinen käytäntö.

Sanomalehti Karjalainen kertoi tapauksesta, jossa joensuulaismies sai poliisilta esitutkintailmoituksen, jossa hän on asianomistajana. Asiakirjassa näkyivät paitsi epäillyn, niin myös kaikkien asianomistajien ja todistajien täydelliset nimet, henkilötunnukset ja osoitteet. Lehti selvitti asiaa ja sai vastauksen Poliisihallituksen rekisterinpitopäälliköltä. Hänen mukaansa käytäntö on yleinen ja tulee jatkumaan, koska tietosuojalakia ei ole rikottu.

Henkilötietojen mustaaminen yksittäisistä asiakirjoista ei kuulemma vain onnistu. Luovutettavaa aineistoa on valtavasti, eikä tietojärjestelmä osaa tuottaa kahdenlaisia asiakirjoja. Joissakin poliisilaitoksissa kuulemma tiedot mustataan ja joissakin ei. Erikseen vaadittaessa tiedot mustataan yleensä kaikkialla.

En uskalla edes kuvitella, mitä kaikkea ilkeyttä kekseliäs ihmismieli saattaa nykytekniikalla keksiä pelkän nimen ja osoitteen perusteella, täydellisestä henkilötunnuksesta puhumattakaan. Poliisihallituksen asenteet tuntuvat juuttuneen jonnekin 1970 -luvulle, jolloin henkilötunnusta käytettiin surutta kaikkialla tarvittiinpa sitä tai ei. Teknisesti on taidettu juuttua jonnekin parinkymmenen vuoden takaiseen aikaan, jolloin tietokoneen syyttäminen saattoi vielä mennä uskottavasti läpi. Niin pitkällä tietotekniikassa kuitenkin ollaan, että peitelakka tai musta tussi ovat täysin tuntemattomia konttoritarvikkeita.

Entäpä sitten väite käytännön laillisuudesta? Jo pari vuotta sitten eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi päätöksen, jonka mukaan poliisin olisi pitänyt poistaa eräästä antamastaan esitutkinta-asiakirjasta asianomistajan henkilötunnus. Tältä osin poliisi ei päätöksen mukaan noudattanut henkilötietolain mukaista tarpeellisuusvaatimusta eikä huolellisuusvelvoitetta. Tämän pitäisi olla aika selvää tekstiä, varsinkin kun apulaisoikeusasiamies edellytti poliisiylijohdon laativan uudet käytännön ohjeet, joissa otetaan huomioon yksityisyyden suojaa turvaavat perusoikeudet.

Tästä on siis jo pari vuotta, mutta kiirettä ei Poliisihallituksella ole. Rekisterinpitopäällikön mukaan mitään ei tapahdu vielä muutamaan vuoteen, koska nykyiset tietojärjestelmät eivät kerta kaikkiaan taivu tuottamaan eri tarkoituksiin erinäköisiä asiakirjoja. En ole tietotekniikan asiantuntija, mutta epäilen sen taipumattomuuden olevan enemmän asenteissa kuin tietojärjestelmissä. Vaikka eduskunnan apulaisoikeusasiamies on todennut käytännön lainvastaiseksi, niin se tulee jatkumaan.

Todistajien ja asianomistajien uhkailijat, kiristäjät ja kiusaajat kiittävät.