Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Omat ja toisten ajatukset

Jos omia ajatuksia ei kerta kaikkiaan ole, mutta profiloituminen on aloitettava hyvissä ajoin ennen vaaleja, niin mitäpä tehdä? Silloin kannattaa tietenkin lainata toisten ajatuksia. Jotta ajatukset eivät olisi vääriä, ne kannattaa lainata suoraan oman puolueen virallisista ajatuksista.

Ilmeisesti jotenkin näin kulki kolmen kokoomuksen kansanedustajan järkeily sanomalehtien yleisönosastokirjoitusten suhteen. Savon Sanomat julkaisi Lenita Toivakan, Pohjalainen Petri Salon ja Turun Sanomat Anne-Mari Virolaisen nimissä tekstin Ruotsin vaalituloksen analyysistä. Kaikkien kirjoitusten lähde oli kokoomuksen ryhmäkokouksessa pidetty ja kirjallisena jaettu alustus. Kansanedustajat eivät viitsineet muokata alustusta edes hiukan itsensä näköiseksi, vaan lähettivät sen omissa nimissään lehtiin lähes sellaisenaan.

Aapelin Siunatun hulluuden Ana ja Vilippus Rummukainen miettivät oikein viisaan miehen olemusta. Vilippuksen mukaan jotkut pitävät kansakoulunopettajaa tai pappia viisaana miehenä. Nämä kuitenkin lukevat viisaudet kirjoista ja puhuvat sitten ominaan. Ei sellainen ole viisautta, vaan viekkautta.

On surullista, jos istuvalla kansanedustajalla tai sellaiseksi pyrkivällä ei ole omia ajatuksia, vaan kaikki täytyy lainata muualta. Jos samasta yleistä mielenkiintoa herättävästä asiasta julkaistaan peräti kolmen eri kirjoittajan nimissä sama teksti, joka ei ole edes kenenkään heistä laatima, siitä voi jäädä kiinni. Nyt paljastuksen teki Suomen Kuvalehti.

Mitä tällainen kansanedustaja mahtaa tehdä eduskunnassa? Herää epäilys, että hän jos kuka on pelkkä kovapalkkainen napinpainaja. Häneltä ei voi odottaa kovin syvällisiä ja omaperäisiä ajatuksia mistään asiasta.

Pohjois-Karjalan valtalehti Karjalaisessa on ainakin kaksi tuntemaani eduskuntavaaliehdokasta julkaissut yleisönosastokirjoituksia. He ovat Jarmo A. Tolvanen (sd) ja Kari Rissanen (vihr). Koska tunnen heidät, voin kehua heidän lehdissä julkaistujen ajatustensa taatusti olevan heidän omiaan. Kukaan toinen ei pystyisi kirjoittamaan niin heidän näköistään tekstiä. Kirjoitusten sisältöön en nyt puutu, mutta arvostan tällaisia ehdokkaita. He näkevät ajattelemisen ja kirjoittamisen vaivan, eikä kenellekään jää epäselväksi, mitä mieltä he kirjoittamastaan asiasta ovat. Äänestäjän on helppo arvioida ajatusten käyminen yksiin omien ajatusten kanssa.