Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Keskustelun taso

Lapinlahden Linnut Show esitettiin televisiossa syksyllä 1993, siis jo 17 vuotta sitten. Siinä on yksi sketsijatkumo, joka on koko tämän ajan ollut ja on yhä ajankohtainen. Joukko hyvin toimeentulevan näköisiä miehiä puttaa minigolfkentällä ja rähisee samanmielisen joukon antamalla varmuudella maailman asioista. Työttömyyden he panevat kerralla kohdalleen seuraavalla tavalla: (Pyydän anteeksi kirosanojen runsautta, mutta ne ovat Lapinlahden Lintujen, eivät minun keksintöäni)

– Saatana, kyllä työttömillä on sitten jumalauta helppoa! Ei tarvi perkele muuta kuin kotona makoilla!

– Ja rahaa, rahaa, rahaa, rahaa, saatana rahaa vaan joka lävestä perkele! Ja jos se saatanan raha loppuu, niin  ei kun sosiaalihuollosta lisää vaan, saatana!

-Mitä helvettiä ne valittaa, ettei oo töitä? Menisivät töihin, niin ei tarttis perkele valittaa!

– Kaikki töihin vaan, kaikki töihin vaan, ja avustukset pois! Perhana, avustukset pois. Ja vienti alkais silloin vetää. Ja tuonti kanssa!

– Perkele, kyllä korpee tämmöinen meininki, kun kohta puolet kansasta makoilee päivät kotona, jumalauta! On se niin väärin!

Näin siis Lapinlahden Linnut kauan sitten. Parodian idea lienee lähtöisin jostain ihan tosielämässä kuullusta tai muuten vain julkisuudessa käydystä keskustelusta. Tällainen yksioikoinen ajattelu elää ja kukoistaa kuitenkin ihan oikeasti koko ajan ympärillämme.

Joskus tulee ihan käsittämättömän hullu tunne, että on joutunut yllättäen keskusteluun vanhan sketsin fiktiivisten hahmojen kanssa.