Vähemmän ja parempaa

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus vaatii, että hallintolain pykälää selkeästä ja ymmärrettävästä kielestä noudatetaan sekä lainsäädännössä että hallinnossa. Säädösten ja hallinnon huono kieli sotkee ymmärrettävyyden jopa niin, että se on uhka tasavertaisuudelle. Periaatteessa kansalaisen tulisi ymmärtää kaikkia säädöksiä, jotta laki olisi kaikille sama. Laki ei ole kaikille sama, jos sitä ei ymmärretä.

Kotus on ihan oikealla asialla. Lainvalmistelijoiden työ on hankalaa tasapainoilua, koska lakitekstin pitää olla täsmällista ja tyhjentävää. Samalla sen kuitenkin tulisi olla selkeää ja hyvää kieltä, jota jokainen pystyy ymmärtämään. Suomessa on sellainen periaate, että kun laki on julkaistu Suomen Säädöskokoelmassa, sen katsotaan olevan jokaisen kansalaisen tiedossa. Sen jälkeen kukaan ei voi vedota siihen, että ei tiennyt lain olemassaolosta tai sisällöstä.

Ei Säädöskokoelmaa tietenkään kukaan lue säännöllisesti, mutta siitä huolimatta lakien pitäisi olla jokaisen ymmärrettävissä ilman tulkkina toimivaa juristia. Muuten tulee kiusaus todeta, että jos joku ei osaa sanoa asiaa ymmärrettävästi, ei hän luultavasti ole itsekään sitä ymmärtänyt. Se olisi kuitenkin vähän liian yksinkertaistettua, joten vika lienee ammatillisessa urautumisessa. Kun asia on täysin selvä itselle ja kollegoille, ei osata paneutua tavallisen lukijan asemaan.

Yksi syy lakien kielellisiin puutteisiin on säädöstehtailu. Uusia lakeja suolletaan ennätysvauhtia, joten kiire näkyy väistämättä myös lopputuloksessa. On jopa käynyt niin, että vasta eduskuntakäsittelyssä on korjattu lakitekstin selviä virheitä ja ristiriitaisuuksia.

Tulisimme toimeen vähemmällä lainsäädännöllä ja ensimmäiseksi pitäisi karsia pois kaikki turhat lait. Turhilla tarkoitan sellaisia lakeja, joita ei voida valvoa ja joita ei ole tehokkaasti valvottaviksi tarkoitettukaan. Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon, mutta mainitsen tässä vain sellaiset turhuudet kuin heijastinpakko, pyöräilijän kypäräpakko, kännykän käyttökielto ajon aikana ja tupakan hallussapito alaikäisenä. Itse voitte muistella lisää.

Näitä lakeja perustellaan sanomalla, että yhteiskunta antaa signaalin, että jokin käytös ei ole suotavaa. Tosiasiassa niillä annetaan sellainen signaali, että jokainen laki on vain jonkinlainen suositus, jota kansalaisen toivotaan noudattavan.

Tällaisen ajattelun vaivihkainen leviäminen tekee hallaa yleiselle lainkunnioitukselle. Lisäksi se pakottaa poliisin priorisointiin, johon sen ei pitäisi koskaan joutua. Poliisin tehtävänä on valvoa voimassaolevan lain noudattamista valikoimatta, mutta käytännön resurssipula pakottaa valikoimaan.

Koska poliisi kuitenkin yrittää parhaansa, tulevat turhat lait kalliiksi. Ne työllistävät poliisin lisäksi syyttäjiä ja tuomioistuimia. Vaarana on tuomioistuinten ruuhkautuminen, josta seuraa syyteoikeuden vanheneminen. Tämä on omiaan vähentämään lisää yleistä lainkunnioitusta.

Oikeusministeri Brax tuntuu kunnostautuvan uusien lakien tuomisessa eduskunnan päätettäväksi. Kysyä sopii, kuinka paljon lakitehtailussa on kyse profiloitumisesta vaalien alla. Lisäksi ainakin minulla herää sellainen epäilys, että lainsäädännöllä lakaistaan ongelmia maton alle. Kun jostain asiasta on säädetty laki, on eduskunta työnsä tehnyt. Poliisi ja oikeuslaitos huolehtikoot lopusta parhaan kykynsä mukaan.

Kommentit (0)

Sontatunkio ja taskulamppu

Viimeksi tänään törmäsin keskustelupalstalla työttömien puolustajaan, jonka mielestä suurin ongelma on työstä tai koulutuksesta ilman pätevää syytä kieltäytyväksi katsotun joutuminen 60 päivän karenssiin työmarkkinatuen saannissa. Annan tällaisille ihmisille täydet pisteet yrittämisestä ja hyvän asian puolesta puhumisesta, mutta hylätyt tiedot asiaosaamisesta.

Nämä hyvää hyvää tarkoittavat ihmiset eivät tunne lakia työttömyysturvasta. Heidät täytyy yhä uudelleen ja uudelleen taluttaa sontatunkion ääreen ja antaa taskulamppu kouraan, mutta he eivät sittenkään näe sitä tunkiota. Heidän uskottavuutensa karisee kummasti tällaisen tietämättömyyden paljastuessa.

Kahden kuukauden karenssi on sekin totta ja ongelmallinen juttu sen kokeville ihmisille, mutta se on kuitenkin vain ohimenevä kiusa. Varsinainen ongelma on piilotettu joulukuussa 2005 voimaan tulleeseen lain 8 luvun 4a §:n säädökseen. Se määrää käytännössä ikuisen karenssin pitkäaikaistyöttömälle.

Jos 500 päivää työmarkkinatukea saaneen katsotaan kieltäytyneen ilman pätevää syytä työstä tai eronneen tai tultua omasta syystään työstä erotetuksi, on hänen takaisin työmarkkinatuelle päästäkseen oltava töissä tai koulutuksessa viisi kuukautta. Sama koskee sellaista, jonka katsotaan kieltäytyneen työharjoittelusta, koulutuksesta, työkokeilusta tai työelämävalmennuksesta tai keskeyttäneen tällaisen toiminnan.

Tämä viisi vuotta sitten vähin äänin lisätty lainkohta on se varsinainen sontaläjä, johon on piilotettu kenenkään tietämätön määrä pitkäaikaistyöttömiä. Heidän määräänsä ei kukaan tiedä, eikä sitä kukaan pysty laskemaankaan. Tähän kasaan heitetyn on yhä edelleen käytävä TE-toimistossa ilmoittautumassa työnhakijaksi, mutta häntä ei tilastoida työttömäksi. Häntä ei käytännössä enää ole olemassa muualla kuin toimeentulotuen asiakasrekisterissä.

Tähän joukkoon joutuu helposti vaikkapa vain kieltäytymällä jostain leikkikoulua vastaavasta valmennuskurssista. Joskus tuntuu siltä, että TE-toimistot oikein vaanivat, kenet saisivat sinne kipattua pois rumentamasta tilastoja. TE-toimisto antaa lausuntonsa Kelalle, joka automaattisesti sen perusteella poistaa työmarkkinatuen. Valitus Työttömyysturvan muutoksenhakulautakuntaan ja edelleen Vakuutusoikeuteen ei auta, koska nämä valitusviranomaiset ottavat myös lähtökohdakseen TE-toimiston lausunnon.

Mitäpä työttömälle sitten tapahtuu? Hän joutuu hakemaan kunnalta toimeentulotukea, jota sitäkin pienennetään kieltäytymisen perusteella 20 % kahden kuukauden ajalta. Jos sosiaalitoimi sattuu olemaan oikein keljulla päällä, se voi katsoa kahden kuukauden kuluttua kieltäytymisen toistuneen, jolloin alennus on peräti 40 %.

Tämä asia ei tunnu menevän oikein kenenkään periaatteessa hyvää tarkoittavan ihmisen päähän. Siksi kirjoitin siitä taas, ties kuinka monennen kerran.

Kommentit (3)
  1. V. Laulajainen
    11.11.2010, 18:39

    Toiseksi viimeiseen kappaleeseen kysymys:
    Millä tavoin voi sosiaalitoimisto katsoa työmarkkinoilta ulospotkitun kieltäytyneen toistamiseen työ-/koulutuspaikasta?
    Periaatteessa siitä pitäisi olla jokin asiakirja TE-keskuksesta.

    Toki sosiaalitoimiston päätöksestä voi (käsittääkseni) valittaa eduskunnan oikeusasiamiehelle.

    Myöskin herää kysymys, miksi työmarkkinoilta poispotkitun pitäisi käydä ilmottautumassa TE-keskuksessa, kun on heitetty muuten perusetuuksien (työmarkkinatuen) ulkopuolelle.
    Itse aikoinaan kävin vain siksi, että sain työttömän alennukset uimahallissa.
    Sitä ei missään vaiheessa oltu ketrrottu, että pitää jatkaa juoksua TE-keskuksessa.

  2. Ikävä kyllä Toimeentulotukilaki antaa tähän mahdollisuudet. Lain mukaan jos henkilön toistuvasta menettelystä on pääteltävissä, ettei hän halua ottaa vastaan työtä, voidaan tukea alentaa 40 %. Sama on tilanne, jos henklön katsotaan toimenpiteillään aiheuttaneen sen, ettei työvoimapoliittista toimenpidettä hänelle voida tarjota. Periaatteessa pitäisi olla TE-toimiston lausunto. mutta sitä kunta ei välttämättä pyydä. Mahdollisuudet kyykyttää ovat melkoiset, vaikka näistä päätöksistä valituksella on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. Sosiaalivirkailijan päätöksestä tehdään oikaisuvaatimus lautakunnalle ja lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan halinto-oikeuteen.

    Toimeentulotuen myöntäjä vaatii, että henkilö on työnhakijana. Ellei joku ole, hän saa 40 %:lla alennettua toimeentulotukea, koska kieltäytyminen katsotaan silloin jatkuvaksi.

Kommentointi suljettu.