Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kolmannen sektorin harha

Juuassa toimi reilusti yli kymmenen vuotta työttömien yhdistyksen ylläpitämä ruokala, kirpputori ja kierrätyskeskus. Ruokala oli ylivoimaisesti suosituin toimintamuoto ja se tuotti juuri sen verran, että toimintaa kannatti ylläpitää. Voittoa se ei ole koskaan tuottanut, mutta se on pystynyt kustantamaan oman toimintansa ja on työllistänyt jatkuvasti muutamia ihmisiä kerrallaan. Työllistäminen ei olisi ollut mahdollista ilman suurinta mahdollista palkkatukea, koska voittoa ei tavoiteltu. Niinpä maksettu palkka on muodostunut pääosin palkkatuesta.

Nyt ruokala on sulkenut ovensa luultavasti lopullisesti. Työttömiltä poistui mahdollisuus edulliseen ruokailuun ja melkoisen aukon sulkeminen jätti koko kylän palvelutarjontaan. Syynä on verottajan ja TE-keskuksen uusi laintulkinta.

Tämän uuden tulkinnan mukaan ruokalan ylläpito on liiketoimintaa ja siitä on maksettava samat verot kuin kenen tahansa liikkeenharjoittajan toiminnasta. Asiaan ei vaikuta millään tavalla se, että liiketoiminnan ei ole koskaan ollut tarkoitus tuottaa voittoa. Koska yhdistys verottajan mukaan harjoittaa liiketoimintaa, ei se enää saa korkeinta mahdollista palkkatukea. Toiminta on tehty mahdottomaksi, koska palkkatuen pienentäminen estää henkilökunnan palkkauksen. Siihen ei ole enää varaa liiketoiminnasta maksettujen verojen jälkeen.

Ruokalatoiminta siis loppui ja on vain ajan kysymys, milloin myös kierrätyskeskus sulkee ovensa. Jäljelle jää vain pieni kirpputori, josta toiminta joskus 90-luvulla on alkanutkin. Tämä vaikuttaa ihan tarkoitukselliselta kuristamiselta, vaikka kolmannen sektorin työllistämismahdollisuuksista aina niin kauniisti puhutaankin. Nämä puheet ovat kuitenkin vain harhaa ja niillä tarkoitetaan täysin ilmaista vapaaehtoistyötä.

Puheet ja teot eivät kohtaa, koska työttömien halutaan olevan vapaiden työmarkkinoiden käytettävissä. Vapaiden työmarkkinoiden puuttuminen ei vaikuta asiaan mitenkään, sillä kyse on periaatteesta. Ei ole sopivaa, että työttömät työllistävät itse itseäään palkkatuella ja samalla tuottavat kipeästi kaivattuja palveluja. Kilpailuetu vääristää markkinoita, vaikka paikkakunnan ravintolayrittäjät ovat moneen kertaan vakuuttaneet, että ruokalan asiakkaat eivät ole pois heidän omasta asiakaskunnastaan.

Työministeri Anni Sinnemäki todisti Kiteen työllisyysfoorumilla, että hän ei ole ymmärtänyt tätäkään asiaa. Ministeri tulkitsi lakia niin, että korkeinta palkkatukea voisi käyttää kirpputori- ja ruokalatoimintaan, mutta ei muuanne myytäviin palveluihin. Hän siis tarjosi neuvoksi juuri sitä samaa laintulkintaa, jonka verottaja ja TE-toimistot ovat muutama kuukausi sitten todenneet lainvastaiseksi. Kukahan päivittäisi ministerin tiedot hänen omasta toimialastaan?