Tilaustyö

Joskus kauan sitten progressiivista tulo- ja omaisuusveroa pidettiin Suomessa oikeudenmukaisena, joustavana ja tuottavana. Maassamme toteutettiin progressiivinen verotus 1920-luvun alussa. Hallitus perusteli silloin esitystään sanomalla, että tällä uudistuksella Suomi siirtyy verotuksellisesti sivistysvaltioiden joukkoon. Eilen julkaistu Hetemäen verotyöryhmän raportti antaa ymmärtää, että sivistyksen aika on ohi ja on tullut aika palata tasaverotukseen.

Koko verotuksen funktio on päättäjiltämme pahasti hukassa. Jokin aika sitten puoluejohtajilta kysyttiin, mikä on verotuksen tarkoitus. Vain Timo Soini vastasi, että tärkeintä on sosiaalinen tulonjako eli tuloerojen tasaaminen kansalaisten välillä. Kaikki muut asettivat ensisijaiseksi tavoitteeksi varojen keräämisen valtion tarpeisiin. Yleisesti hyväksytty periaate on kuitenkin tähän asti ollut, että sekä fiskaalinen että tulonjaollinen tarkoitus ovat molemmat yhtä tärkeitä. Nykyisin taskulaskin näyttää korvanneen yleiset periaatteet ja jopa politiikan.

Hetemäen työryhmän raportin julkaiseminen oli ajoitettu loistavasti joulukiireiden keskelle ja eduskunnan joulutauon ajalle. Pyhien jälkeen siihen voidaan palata kuin vanhaan asiaan ikään, ja sitten alkaa raportin toimenpide-ehdotusten puolustelu. Kokoomus tulee kiistämään ehdottomasti pyrkimyksen tasaveroon, vaikka jokainen näkee heti, että juuri siihen pyritään.

Tasaveron tavoitteesta kertovat monet asiat. Raportti on vaikutuksiltaan kustannusneutraali, eli sen mukaan kerättäisiin vain täsmälleen saman verran veroja kuin nytkin. Vain verorakenne muuttuisi palkka- ja yritysverotuksesta kulutusveron suuntaan. Kun rikas ja köyhä maksavat kulutusveroa yhtä paljon, on kyseessä tasavero, väitettiinpä mitä muuta tahansa. Köyhä maksaa vielä suhteessa enemmän veroa, koska hän käyttää suurimman osan tuloistaan välttämättömään kulutukseen.

Palkkaveroa ehdotetaan alennettavaksi 2 miljardia euroa ja yritysten voitoista perittävää yhteisöveroa 800 miljoonaa. Tämä kompensoitaisiin nostamalla yleistä arvonlisäveroa sekä asumiseen ja autoiluun liittyviä kulutusveroja. Se tarkoittaisi niin ajoneuvoveron, kuluttajasähkön veron kuin polttoaineveronkin nostoa. Lisäksi korotettaisiin kaikkia ympäristöveroja sekä sokerina pohjalla makeisveroa. Jos joku väittää, että tällainen verotus kohdistuu kaikkien kukkaroon tasapuolisesti, niin hänen ymmärryksessään täytyy olla jotain pahasti vialla.

Koko Hetemäen työryhmän raportti haisee ikävästi kokoomuksen tilaustyöltä. Työryhmän asetti kokoomuslainen valtiovarainministeri, enkä minä ainakaan usko, etteikö samalla olisi annettu myös ohjeita ja suuntaviivoja. Ihan yhtä hyvin työryhmä olisi voitu nimittää Elinkeinoelämän Keskusliiton ja Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen edustajista, koska sieltä linjaukset joka tapauksessa ovat peräisin.

Verotyöryhmän raportti ei ole ruotoineen nielaistavaa tavaraa, eikä sitä tunnu kannattavan sellaisenaan muut kuin kokoomus. Ainakin eilisiltaisessa Ajankohtaisessa Kakkosessa haastatellut kansanedustajat arvostelivat sitä ankarasti. Paitsi kokoomuksen ilmeinen vero- ja talouspoliittinen asiantuntija Marja Tiura, joka silmät säihkyen kehui ehdotuksia. Ne eivät kuulemma mitenkään vaikeuta huonoimmin toimeentulevien asemaa.

Kommentit (0)

Johdon kannustimet

Kauniista puheista huolimatta työntekijät eivät ole minkään yrityksen tärkein voimavara, vaan tärkein joustovara. Tämä kävi selvästi ilmi vaikkapa Finnairin lentoemäntien ja stuerttien lakon aikana. Tosin lakkolaisten vaatimuksista piti tietoa oikein etsiä, koska nykyinen uutisointi keskittyy lakoista yrityksille aiheutuviin tappioihin ja asiakkaille koituviin hankaluuksiin. Niinpä tuntui ihan selvältä, että Finnair kaatuu justiinsa mahdottomiin vaatimuksiin eikä asiasta selvitä muuten kuin halpatyövoimaa palkkaamalla.

Kun lakko kiristäen ja uhkaillen saatiin loppumaan, löytyi Finnairilta 10 miljoonaa imagon kohottamiseen. Uusiksi menevät virkapuvut, koneiden maalaus ja sisustus sekä muut sievät asiat, eikä rahapulasta ole tietoakaan. Työntekijät ovat siis poikkeuksetta vain se välttämätön paha kaikkien yritysten toiminnassa.

Tärkein voimavara ovat yhtiön johtajat. Heidän pahennusta herättänyt optiojärjestelmänsä on jo vanhanaikainen, sillä nyt on  kehitetty uusi ja tuottavampi keino palkita ylintä johtoa. Optioiden huono puoli on se, että niistä joutuu maksamaan veroa palkkatulojen veroprosentin mukaan. Uusin keksintö on perustaa johtajia varten uusi sijoitusyhtiö, jolle yritys lainaa rahaa johtajille suunnattujen yrityksen omien osakkeiden ostamista varten. Näistä osaketuloista maksetaan pääomaveroa vain 28 %, joten toiminta kannattaa ja on täysin laillista.

Ensimmäisenä tämän uuden järjestelyn otti käyttöönsä Konecranes Oy. Lehtitietojen mukaan uusi johdon palkitsemisjärjestelmä kiihdytti yhtiön ennennäkemättömään nousuun. Tästä voi vetää sen johtopäätöksen, että johtajille maksetaan hyvää palkkaa vain siitä hyvästä, että he ovat johtajia. Varsinaista työtään eli yrityksen tuoton kasvattamista he rupeavat tekemään vasta sitten, kun ylimääräisten palkkioiden järjestelmä on kohdallaan.

Kun työntekijät vaativat lisää palkkaa, heitä uhataan lomautuksilla ja irtisanomisilla. Yhtiöiden johdolle räätälöidään vapaaehtoisesti mahdollisimman edullisia lisäpalkkioita. On vahinko, etteivät työntekijät voi yhtiöittää itseään ja tekemäänsä työtä. Silloin he voisivat myydä toiselle yhtiölle vain oman yhtiönsä tuottaman työpanoksen ja ottaa palkkansa pääomatuloina. Oman itsensä muodostaman yhtiön johtajina he voisivat palkita itseään johtajille tarkoitetuilla eduilla.

Joissain ammateissa tämä on mahdollista, mutta ei onnistu vaikkapa lentoemännillä tai Konecranesin metallimiehillä. Jos kaikki olisivat porkkanoilla palkittavia johtajia, niin silloin ei olisi kepillä kannustettavia johdettavia. Eihän semmoinen sovi.

Kommentit (1)
  1. Heikki Mylly
    21.12.2010, 14:30

    Hyvä kirjoitus ja tärkeä esillenosto !

    Kun oikein erikseen naurattaa tuo logiikka. Siis oikeinko on nyt saatu kaikki kapitalistit uskomaan moista roskaa. Että muka tirehtööri olisi se yrityksen tärkein voimavara. Siis oikeasti ?
    Kvartaalikapitalistille ehkä kyllä on hyötyä johtajasta, joka saa lypsettyä hanhesta kaikki kultamunat ulos ja lopuksi pannaan lintupaha vielä teuraaksi, että saadaan loputkin pihalle Sitten siirrytään leikkimään jonnekin muualle. Kyllä oikeasti tulee ikävä wanhoja kunnon teollisuuspatruunoita. Näillä patuilla oli kuitenkin omakin lehmä ojassa ja he johtivat yritystä kuin omaa lastaan.

    VÄLITTÄMINEN on oikeasti se juttu, jolla yritys rakennetaan kestävälle pohjalle. Välitetään niin paljon siitä bisneksestä, että huolehditaan osaavasta henkilökunnasta lattiasta kattoon. Koska jokuhan ne mutterit siinä firmassa sorvaakin 😉
    Välittäminen tarkoittaa myös sitä, ettei ihan kaikkea mahdollista tuloa jaeta heti ulos osinkoina vaan säästetään ns. pahanpäivänvaralle. Tällöin yritys ei joudu heti ensimmäisen hankinnan kohdalla turvautumaan markkinapelureihin, jotka kyllä osaa huolehtia omastaan. Mutta sitä välittämistä ei voi ostaa, eikä lainata. Sen sijaan sitä välittämistä tulee kuin itsestään henkilökunnalta, joka kokee olonsa turvatuksi “meidän firmassa”. Tällöin esim. ylityöpyyntöihin ja jopa väliaikaisiin palkallisiin vastaantulemisiin voi saada hetikin myönteisemmän vastaanoton kuin yrityksessä, joissa työntekijät eivät välitä yrityksestä. Koska yrityskään ei välitä heistä.

    Pelkän johtoportaan palkitseminen ei ole pitkäikäisen yrityksen politiikkaa. Se on oikisuunnassa melko lyhytnäköistä touhua…
    Voiko sitten optioilla tms. kasvattaa välittämistä ja sitouttaa johtaja yritykseen ? Tuolla systeemillä tirehtöörin oma pylly ei kuitenkaan ole ns. kiukaalla, koska osakkeista pääsee tarvittaessa eroon. Ajankohdan näkee tilikirjoista… Joten en usko tuonkaan konstin lisäävän välittämistä.

    NHL.n pelaajapalkkiot nousivat tuossa taannoin kipurajan ylitse. Suurimmalla osalla joukkueista meinasi revetä peppu. Homma oli puskettava kuosiin ja palkat “järkevälle” tasolle, jotta joukkueilla ( yrityksillä ja koko liigalla) olisi mahdollisuutta jatkaa touhua.
    Saas nähdä missä vaiheessa peräseinä tulee muualla yritysmaailmassa vastaan…

Kommentointi suljettu.