Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kysy oikein

Jos halutaan todistaa virallisesti jonkin organisaation toimivan halutulla tavalla, pitää osata kysyä oikeasta paikasta eli organisaatiolta itseltään. Helsingin kaupungin keskushallinto halusi selvittää, toimivatko kaupungin virastot kaupungin hyväksymien eettisten periaatteiden mukaisesti sekä sisäisessä toiminnassaan että ulospäin. Viralliset kysymykset esitettiin virastojen johtaville viranhaltijoille eikä kenellekään muulle. Tutkimus osoitti, että eettisiä periaatteita noudatetaan moitteettomasti. Tämä ei liene yllätys kenellekään.

Tulokset olisivat saattaneet olla toisenlaisia, jos asiaa olisi kysytty myös työntekijöiltä ja asiakkailta. Kun tutkimustulos olisi osoittanut ongelmia olevan, olisi siitä aiheutunut kiusaa ja kenties jopa työtäkin. Pielessä olevia asioita kun yleensä pitäisi korjata. Koska kaikki on kunnossa, voidaan jatkaa tyytyväisenä elämää.

Sama tapa esittää oikeita kysymyksiä oikeaan paikkaan yleistyy muuallakin. Jopa lestadiolaisyhteisö on asettanut keskuudestaan oman selvitysmiehen tutkimaan, onko pedofiliajutuissa mitään perää. Hänen työnsä tulevia tuloksia voi jokainen halutessaan arvailla.

Jos kysytään lastensuojeluviranomaisilta huostaanottojen lainmukaisuutta ja järkevyyttä, ovat tulokset etukäteen varmoja. Jos kysytään heidän asiakkaidensa mielipidettä, ovat tulokset taas varmoja. Jos kysytään vankilan asukeilta oikeuslaitoksen toiminnasta, ovat vankilat täynnä korruptoituneiden tuomareiden sinne sysäämiä syyttömiä. Tuomioistuinten mukaan ei syyttömiä ole yhtään.

Näillä esimerkeillä minä en ota kantaa mihinkään muuhun asiaan kuin tutkijoiden järkeen. Jokaisen täysiälyisen pitäisi ymmärtää, ettei ole kovin puolueetonta tutkimusta pyytää asianomaista itseään arvioimaan omaa toimintaansa. Helsingin kaupungilla lienee palkkalistoillaan liikaa joutavanpäiväisiä tutkijoita, jotka yrittävät työllistää itseään. Toinen vaihtoehto on se, että tällainen tutkimus oli tehty tarkoituksella.

Saman logiikan mukaan voisivat rikoksentekijät itse selvittää rikollisuutta ja antaa rangaistuksia, niin rikostilastot kaunistuisivat silmissä.

Vanhassa Pahkasika-lehdessä oli kerran juttu, jossa riemuittiin oikeiden gallupkysymysten löytymisestä. Niiden ansiosta kansa kannatti täysin rinnoin ydinvoimaa. Kysymykset kuuluivat jotenkin näin:

Pitäisikö maahan saada lisää kivaa ja söpöä ydinvoimaa, vai pitäisikö teidän oikea käsivartenne katkaista? Luotatteko enemmän viherpiipertäjiin vai asiantuntijoihin käsivartenne katkaisemisessa?