Mielipidemuokkausta

YLE Uutiset teki tutun temppunsa taas eilen. Se teetti mielipidemittauksen kansanedustaja Eero Lehden (kok) omistamalla Taloustutkimus Oy:llä ja toitotti koko päivän, että me suomalaiset olemme valmiita menoleikkauksiin. Tämän talven muotisanaa kestävyysvajetta hoettiin niin usein, että se varmasti alkaa iskostua kaikkien mieleen. Lisäksi kerrottiin suoraan, että tähän kestävyysvajeeseen ei ole mitään muuta lääkettä kuin menoleikkaukset, joita kansa siis suorastaan haluaa.

Saahan tällaista tutkimusta ja sen uutisointia sanoa mielipidemittaukseksi ja sen tulosten uutisoinniksi, jos karsastaa sanaa mielipidemuokkaus. Sitä tällainen uutisointi kuitenkin  on kaikkein raaimmillaan. Kestävyysvajetta tungetaan kurkuista alas rukkanen kourassa niin kauan, että sitä alkavat pelätä sylilapsetkin. Vaalien jälkeen vedotaan useisiin tutkimuksiin, joiden mukaan kansa on halukas korjaamaan kestävyysvajetta menoleikkauksilla, eikä siinä vaiheessa enää auta vastustelu.

Mitä sitten ihmiset vastasivat tässä tutkimuksessa, jonka mahtavan otannan – 1005 henkilöä – katsotaan vastaavan koko kansan mielipidettä? Lähes puolet suomalaisista ovat valmiita leikkaamaan kuntien ja valtion kustannuksia. Eniten valmiuksia on leikata suurituloisten lapsilisiä, maahanmuuttajien sosiaalietuuksia ja kansainvälisen kriisinhallinnan menoja. Kuvitteleeko joku oikeasti, että nämä leikkaukset riittävät tasapainottamaan taloutta vai olivatko kysymykset sopivasti muotoiltuja?

Hyvätuloisten lapsilisien leikkaaminen on houkuttelevaa, mutta siinä piilee iso riski. Jos suurituloiset menettävät tämän kaikille vanhemmille tasapuolisesti suunnatun tulonsiirron, heiltä loppuu viimeinenkin veronmaksuhalu. Mitäpä sitä suotta maksamaan, jos ei saa rahoilleen mitään vastinetta.

Missään tapauksessa kansa ei halua koskettavan sosiaalietuuksien indeksikorotuksiin, eläkeikään, tie- ja ratahankkeisiin eikä kalleimpien hoitojen saatavuuteen.  Tulokset ovat aika ennalta arvattavia; ei kukaan halua koskettavan sellaiseen, mikä saattaa olla lähellä omaa napaa. “Sieltä muualta” voi sitten leikata, vaikka suurin osa ihmisistä ei osaa sanoa, mikä on se joutava rahanreikä julkisella sektorilla. Yleensä sanotaan vain, että se byrokratia joutaa pois.

Lähes puolet haluaa myös pidentää työuria lyhentämällä opiskeluaikoja. Tällaisen vastauksen antaminen on helppoa sellaiselle, joka itse on opiskellut vain vähän tai jonka omien opiskeluaikojen muistot on aika kullannut.

Veroja haluaa korottaa 33 % vastanneista, mutta tätä ei uutisissa erityisemmin tuotu esille. Kansalaiset haluavat nimenomaan pääoma- ja ansiotulojen asettamista samalle viivalle, mutta sitä ei tiettävästi edes kysytty. Se olisi sotinut mielipidemuokkauksen tarkoitusta vastaan, koska tavoitteena oli opettaa ihmisille kaksi asiaa. Kerrataan ne opetukset vielä, että varmasti muistatte: Maassamme on julkisen talouden kestävyysvaje ja suomalaiset ovat valmiita menoleikkauksiin sen korjaamiseksi.

Kommentit (0)