Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Julkisen sektorin alasajo

Ei uskoisi että kannattaa, mutta kyllä se kannattaa, sanoi isäntä, kun siemenviljojaan joi. Tämä Erkki Tantun piirroskokoelmista tuttu lausahdus tuli viikolla mieleni lueskellessani uutista yksityistetyn ja ulkoistetun terveydenhuollon kiihtyvästä vauhdista.

Terveystalo Oy, MedOne, Mehiläinen ja Oulun diakonissalaitos ovat kaikki ulkomaalaisten pääomasijoittajien omistuksessa. Peräti viidesosa kaikesta terveydenhuollosta on ulkoistettu näille ja lisäksi alalla toimii muutamia pienempiä yritysketjuja. Kunnat ulkoistavat terveyskeskuksensa ja yritykset työterveyshuoltonsa, koska kilpailutuksessa suuret menestyvät paremmin. Mikään laki ei tosin velvoita kuntia kilpailuttamaan, yksityistämään ja ulkoistamaan toimintaansa, vaan kyseessä on puhtaasti poliittinen ja ideologinen valinta.

Nyt joku älähtää heti, että valinta on talouden sanelema pakko. Siltä asia on tosiaankin saatu näyttämään ihan yksinkertaisella konsulttien silmänkääntötempulla. Vertailulaskelmissa kunnan oma toiminta saadaan näyttämään kalliimmalta, koska lainsäädännön takia kunnan toiminnan kustannuksissa viivan alla näkyvät myös kaikki kiinteistö- ja hallintokulut. Yksityinen lääkärifirma tulee kunnan rakentamaan ja ylläpitämään kiinteistöön tekemään pelkän työn kunnan hankkimilla laitteilla, joten hinta näyttää edulliselta. Se vain näyttää edulliselta, koska kunnan on edelleenkin vastattava kiinteistö- ja hallintokuluista, jotka eivät pienene yhtään toiminnan ulkoistamisella. Kulut vieläpä kasvavat, koska kunnan on vastattava terveydenhuollosta, siis valvottava palkkaamansa yrityksen toimintaa.

Lääkäripula on ihan todellinen syy ulkoistamiseen. Kyse ei ole lääkäreiden määrästä, koska heitä on maassamme asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin koskaan ennen. He vain eivät hakeudu terveyskeskuksiin töihin, koska yksityiset yritykset maksavat paljon parempaa palkkaa. Ulkomaalaisilla pääomasijoittajilla on siihen varaa ja se on satsaus tulevaisuuteen. Kun markkinat on vallattu, alkaa hintojen nousu ja varsinaisten voittojen kahmiminen.

Yksityiset firmat tuottavat kuitenkin jo nyt melkoista voittoa. Juuri tätä sietääkin terveellä järjellä varustetun ihmetellä. Miten on mahdollista, että suuri kansainvälinen yritys tekee työn halvemmalla, maksaa parempia palkkoja ja onnistuu jopa tuottamaan voittoa? Vastaus: ei se olekaan mahdollista. Kansainväliset sijoittajat turvautuvat ikivanhaan markkinoiden valtaustemppuun. Ne toimivat vaikka omaksi tappiokseen, syöden omaa pääomaansa, saadakseen monopoliaseman. Sen jälkeen hinnat kipuavat taivaisiin.

Meille on onnistuttu luomaan sellainen mielikuva, että julkisen sektorin terveyspalvelut ovat kelvottomia ja kalliita. Omasta kotikunnastani tiedän, että yksityistetty terveydenhuolto se vasta kelvotonta onkin. Terveyskeskus yksityistettiin viime huhtikuussa. Sen jälkeen kunta on antanut yritykselle kaksi huomautusta ja kahdet uhkasakot sopimusrikkomuksesta. Yritys kiistää kunnan oikeuden edes huomauttaa puutteista ostopalveluissa.