Ideologinen valinta
Ihan ensimmäiseksi esitän yksinkertaisen kysymyksen lukijalle. Haluatko, että sinun maksamiasi veroja käytetään yksityisten yritysten voittoihin? Jos vastaus on kyllä, olet Jorma Ollilan, kokoomuksen ja kaikkien muiden julkisten palvelujen yksityistäjien linjoilla. Juuri siitä vaikkapa terveyspalvelujen yksityistämisessä on kysymys, verojen siirtämisestä osakkeenomistajien voitoiksi.
Tänään televisiosta tuli EVA:n pääministeriforum, jossa Jorma Ollila tenttasi Mari Kiviniemeä, Jyrki Kataista ja Jutta Urpilaista. Ollila kysyi mm. suoraan, miksi terveydenhoidon yksityistäminen ei etene toivotulla tavalla. Jo kysymys paljasti kysyjän asenteen, mutta myös Kataisen ja Urpilaisen asenteet tulivat selviksi vastauksista.
Katainen sanoi, että yksityistämistä vastustetaan puhtaasti poliittisista ja ideologisista syistä. Urpilainen taas esitti vastakysymyksen, että miksi yksityistämisen yleensä pitäisi edetä. Hänen mielestään juuri yksityistämisvaatimukset kuvastavat poliittista ja ideologista asennetta, jonka mukaan yksityistetty palvelu on parempaa ja halvempaa kuin julkinen.
Meille on syötetty sellainen yleinen harhakäsitys, että yksityinen palvelu on parempaa, nopeampaa ja halvempaa. Näin saattaa oikeasti olla silloin, kun maksetaan suuria summia yksityiselle terveysasemalle. Rahalla tunnetusti saa parempaa palvelua. On kuitenkin ihan turha kuvitella, että terveyskeskuksen yksityistäminen tekisi siitä täyden palvelun luksussairaalan. Kunnat järjestävät terveyskeskusten toiminnan joka tapauksessa resurssiensa mukaan tekivätpä ne työn itse tai ostivat palvelut muualta. Veronmaksajien rahoilla toiminta pyörii, eivät yksityiset yritykset satsaa yhtään omia varojaan palveluihin. Ne vain tekevät työn ja rahastavat.
Kaikissa laskelmissa, jotka näyttävät yksityisen palvelun tulevan halvemmaksi, toistuu sama virhe. Kuntien omassa palvelussa ovat aina mukana hallinto- ja kiinteistökulut, mutta yksityinen laskuttaa vain työstä. Kiinteistö- ja hallintokulut jäävät edelleen kunnan vastattaviksi eivätkä pienene yhtään yksityistämisen myötä. Itse asiassa hallintokulut todennäköisesti nousevat, koska kunta on edelleen vastuussa toiminnan järjestämisestä ja valvonnasta.
Tästä meillä on hyvänä esimerkkinä pohjoiskarjalainen Juuan kunta, joka on lievästi sanottuna lirissä yksityistetyn terveyskeskuksen kanssa. Palvelut tuottava yritys rikkoo jatkuvasti sopimusta, mutta kiistää kunnan oikeuden edes huomauttaa asiasta. Kunnalle lienee kertynyt hallintokulujen lisäksi sievoinen summa myös asianajokuluja, koska kunta joutui turvautumaan ulkopuoliseen lakimieheen sotkun selvittämiseksi.
Miten kukaan voi olettaa, että yksityinen yritys pystyy sekä myymään palvelut halvalla että tuottamaan samalla osakkeenomistajille voittoa? Kunnan ei ole tarkoituskaan tuottaa voittoa, vaan pelkkiä palveluja.
En katsonut ohjelmaa mutta Nokiassa olin työssä kun Ollilla firman pääpiruksi nimitettiin.
Ja välittömästi Ollila lopetti kaapelit ja kaapelikoneet, ainakin sillä tavalla, että eivät olleet enää firman ydinosaamista. Siitä sitten työttömyyteni alkoi ja työttömyyttä on riittänyt näihin päiviin asti.
Shellissä nyt Ollilla kuuntelee korvat luimussa kun Elop on kaappamaassa viimeistä osaamisaluetta Nokiasta.
Onko Ollila nyt ryhtymässä jonkunmoiseksi yhteiskunnalliseksi, kaikkien kansalaisten teollisuusprofeetaksi Suomeen, kun sattui olemaan Nokian pääjehu, kun vielä suomalaisille Nokiassa työtä riitti.
Olin muuten Kiinassa Nokian töissä silloin, kun Ollilla suorassa teeveelähetyksessä Kiinassa keräsi pinnoja kiinalaisilta mainitsemalla, että ei olisi mikään ihme, vaikka tuleva Nokian pääjohtaja olisi kiinalainen. No kallisvyö valittiin ja nyt jenkit on suolistamassa Nokiaa.
Juuri näin! Ideologiset silmälasit ovat ideologiset silmälasit, olivatpa siniset, vihreät tai punaiset. Viimeinen kappale tiivistää koko ongelman.