Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ruuhkaa puretaan

Kelan päätöksiä koskevien valitusten käsittelyruuhkaa on kuulemma saatu hiukan purettua, mutta sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunnan päätöstä joutuu yhä odottelemaan yli vuoden. Jos asiansa haluaa sen jälkeen saada käsitellyksi vakuutusoikeudessa, saa varautua odottelemaan toisen vuoden lisää. Ministeriön asettama työryhmä haluaa puuttua ongelmaan jo tutulla tavalla eli rajoittamalla valitusoikeutta ja lyhentämällä etuuksien hakuaikoja.

Työryhmä arvioi, että muutoksenhakulautakuntaan tulevia asioita voitaisiin vähentää noin 1500:lla vuodessa muutamalla yksinkertaisella lakimuutoksella ja näin lyhentää käsittelyaikoja 2-3 kuukaudella. Esimerkiksi sairauspäivärahan takautuvia hylkypäätöksiä vähennettäisiin lyhentämällä hakuaikaa nykyisestä neljästä kuukaudesta kahteen kuukauteen. Työryhmän mielestä tämä olisi tietenkin hakijan etu. Näin kukaan ei ehtisi olla kovin kauan sairauslomalla ilman tietoa päivärahaoikeudesta.

Muut ehdotetut lakimuutokset eivät pikku-uutisesta käy ilmi, mutta periaate selviää sitäkin paremmin. Kelan päätökset ovat kiveen hakattua totuutta ja niistä valittaminen on turhaa ajanhaaskausta. Kun etuuksien hakuaikoja lyhennetään ja valittamista vaikeutetaan tai se estetään kokonaan, saadaan valitusviranomaisen ruuhka purettua. Sitten varmaan voidaan koko muutoksenhakulautakunta lakkauttaa tarpeettomana ja Kela jakaa kaikkitietävää oikeutta pikkukonttorin päätöksillä.

Minä purkaisin valitusruuhkaa lisäämällä muutoksenhakulautakunnan resursseja ja passittamalla kaikki Kelan päätöksiä kirjoittavat koulutukseen. Jokainen näitä päätöksiä nähnyt tietää, että ne ovat päätöksen irvikuvia. Niiden kirjoittajat tavoittelevat tuomioistuintyyliä, mutta onnistuvat saamaan aikaan vain surkeaa jälkeä. Päätöksiä ei ole perusteltu ollenkaan, vaan niissä on etuuden hylkäämisen lisäksi vain viittaus lakipykälään. Itse tapausta ei millään tavalla kytketä siihen lakipykälään, joten hakija jää siihen käsitykseen, että nyt puhui itse Jumala tai sitten minua on huijattu. Tavallinen ihminen ei usko Kelan jumalalliseen alkuperään, joten hän valittaa.

Valitusoikeus viranomaisten ja tuomioistuinten päätöksistä on periaatteessa ehdoton. Sitä kuitenkin murennetaan pala palalta, kunnes siitä on jäljellä vain kaunis periaate ilman konkreettisia valitusmahdollisuuksia. Tämän vuoden alusta lähtien on riita- ja rikosasioissa valittaminen hovioikeuteen pääsääntöisesti luvanvaraista. Nyt aiotaan rajoittaa valitusoikeutta Kelan päätöksistä, mutta tämä on vain pikku-uutisen arvoinen juttu lehden sisäsivulla.