Laiton naamioituminen

Kun Ranska kielsi julkisella paikalla kasvot peittävien huntujen ja burkhien käytön, alkoi keskustelupalstoilla taas vanha tuttu vääntö. Viimeistään kolmas kommentoija alkaa muistella, että meilläkin on voimassa naamiointikielto, mutta se koskee epäreilusti vain kommandopipo pääässä kulkevia suomalaisia. Tästä juttu sitten karkaakin hyödyttömäksi väittelyksi, koska kukaan ei tarkista asiaa lakikirjasta. En jaksa osallistua näihin ilokseen väittelevien intoilijoiden keskusteluihin, joten selitän asian tässä.

Rikoslain 17 lukuun lisättiin 26.11.2004 uusi 13 a §, joka kuuluu näin:

Joka yleisellä paikalla järjestettävän yleisen kokouksen tai mielenosoituksen yhteydessä taikka muussa yleisön kokoontumisessa  yleisellä paikalla esiintyy tunnistamattomaksi naamioituneena ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta,  on tuomittava laittomasta naamioitumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Jotta naamioituminen olisi laitonta, on kyseessä siis oltava yleisellä paikalla pidettävä yleinen kokous, muu yleisön kokoontuminen tai mielenositus. Lisäksi tällaiseen tilaisuuteen naamioituneena osallistuvan henkilön käytöksestä on voitava päätellä, että hänen ilmeinen tarkoituksensa on ryhtyä käyttämään väkivaltaa tai ruveta vahingoittamaan omaisuutta.

Mitä tahansa uskontoon liittyviä vaatteita saa siis käyttää vapaasti normaalielämässä. Ihan samalla tavalla kadulla kulkeminen kommandopipo tai vaikka sukkahousut päässä on laillista, eikä sitä tarvitse erikseen perustella. On kuitenkin muistettava, että poliisilla on milloin tahansa oikeus vaatia ketä tahansa todistamaan henkilöllisyytensä. Naamioitunut kuljeskelija saa siis varautua siihen, että hänen henkilöllisyytensä voidaan tarkistaa. Rikoksesta häntä ei kuitenkaan voida syyttää, ellei hän ryhdy niskoittelemaan poliisia vastaan.

Lakiin tämä pykälä lisättiin sen jälkeen, kun ns. kuokkavieraat aiheuttivat naamioituneina häiriötä itsenäisyyspäivän juhlissa presidentinlinnan edessä. Lainkohdan järkevyydestä voi väitellä vapaasti, mutta väittelijöiden pitäisi tietää, mistä oikein puhutaan. Minulle ainakin on herttaisen yhdentekevää, miten itse kukin pukeutuu.

Väärinkäsitysten välttämiseksi pankkiin tai kauppaan ei kuitenkaan kannata rynnätä kommandopipo päässä.

Kommentit (0)