Ihan oma vika

Rääkkylän kunta päätti joulukuussa erota kuntien yhteisestä sosiaali- ja terveyspalvelut tuottavasta Helli-liikelaitoksesta ja ulkoistaa nämä palvelut yksityiselle yritykselle. Toukokuun alussa samoihin kunnan omistamiin tiloihin on tulossa töihin sekä Hellin että Attendo Medonen työntekijöitä, koska molemmat katsovat olevansa ainoa oikea toimija.

Kunnanjohtaja Yrjö Erosen mukaan koko sotku on kaikkien muiden paitsi kunnan oma vika. Naapurikunnat ovat valituksillaan vaikeuttaneet Rääkkylän irtautumista yhteistoiminta-alueesta ja Valvira on etukäteen vaatinut tarkkaa selvitystä sosiaalitoimen yksityistämisestä. Sitä kun ei yksikään kunta ole aikaisemmin keksinyt kokeilla.

Sanomalehti Karjalaisen haastettelussa kunnanjohtaja ryöpyttää Valviraa selvitysten vaatimisesta. ”Eihän Valviran tehtävä olisi ottaa kantaa siihen, miten kunnassa palvelut organisoidaan, vaan että ne tuotetaan laillisesti”, Eronen moittii.

Kunnanjohtaja sotkee laillisuusvalvonnan ja tarkoituksenmukaisuusvalvonnan toisiinsa. Valviran selvitysvaatimuksen taustalla on nimenomaan epäilys sosiaalitoimen yksityistämisen laillisuudesta, ei sen tarkoituksenmukaisuudesta tai järkevyydestä. On ihan varmaa, että Valviran puolesta kunta saa tuottaa palvelunsa ihan kuinka järjettömällä tavalla tahansa, kunhan se tapa on laillinen.

Eräs vanha kunnallisneuvos sanoi kerran, että kunnalla on oikeus tehdä hölmöjä päätöksiä, kunhan ne ovat laillisesti syntyneitä ja muutenkin mahtuvat lain raameihin. Kunnanjohtajan asemassa olevan virkamiehen on pakko ymmärtää tämä perusasia.

Sosiaalitoimi on suurilta osin julkisen vallan käyttöä ja julkista valtaa saa perustuslain mukaan käyttää vain viranomainen. Jos viranomaisvaltaa siirretään muille kuin viranomaisille, on asiasta säädettävä perustuslainsäätämisjärjestyksessä annettavalla lailla. Siinä koko ongelma on kaikessa lyhykäisyydessään.

Kunnanjohtajan puheissa onkin nyt selittelyn makua, kun tilanne muuttui yllättävän hankalaksi. Kun  itse tekee ja teettää päättäjillä näin ikävän virheen, on vähän pakko syytellä muita. Aika monet tulevat uskomaan syytökset oikeiksi.

Kommentit (0)