Ministerikokelaat tenttiin

Päivän Helsingin Sanomissa euroedustaja Liisa Jaakonsaari ehdottaa, että puolueiden nimittämät ministerikandidaatit pantaisiin eduskunnan eri valiokuntien tai suuren valiokunnan tenttiin. Valiokunnilla tulisi olla oikeus myös hylätä kelvottomaksi havaitsemansa ministeriehdokas. Jaakonsaaren mukaan olisi sekä maan imagon että ministeriehdokkaan itsensä kannalta parempi, että henkilön arvot ovat kohdallaan.

Jaakonsaaren ehdotus on hyvä, mutta liian suppea. Hän haluaa tentata kandidaattien arvoja ja asenteita, mutta ei puhu asiaosaamisesta mitään. Koko ajatus lienee syntynyt Jussi Halla-ahon mahdollisen ministerinaseman pelosta, koska Jaakonsaaren mukaan ministeriltä ei tule suvaita fasistisia, rasistisia tai eri uskontoja pilkkaavia lausuntoja.

Minä taas olen ihan varma, että kielitieteilijänä Halla-aho osaisi sovittaa sanansa tentissä oikein ja neutraalisti. Jo syntyneelle maineelleen hän ei enää mahda mitään, mutta eipä se maine valiokuntien haastattelussakaan muuttuisi.

Neljä vuotta sitten katselin muutamia ministereiksi valittuja henkilöitä ja mietin, mikä mahtaa olla heidän valintansa peruste. Kyseessä täytyy olla jokin salaperäinen vuorojärjestelmä, jonka mukaan riittävän kauan istunut edustaja on ministerivuorossa. Muuten ei voi selittää sellaisten oman vaalipiirinsä ulkopuolella tuntemattomien henkilöiden kuin Anne Holmlund ja Paula Lehtomäki valintaa. Heidän osaamisensa osoittautui käytännössä olemattomaksi. Puhumattakaan sitten Suvi Lindénistä, joka jo kertaalleen oli todistanut osaamattomuutensa.

Tenttaamiselle siis olisi varmasti muitakin perusteita kuin arvojen ja asenteiden tutkiminen. En myöskään ymmärrä, miksi kandidaatteja pitäisi tutkia valiokuntien salaisissa istunnoissa. Olisi paljon reilumpaa, jos heille esitettäisiin kysymyksiä koko eduskunnan edessä ja tilaisuus televisioitaisiin suorana lähetyksenä. Vaikka joku osoittautuisi ihan täydeksi pölvästiksi, voitaisiin hänet silti valita ministeriksi hallituspuolueiden enemmistön turvin. Eri asia sitten on, olisiko siihen enää kanttia.

Eduskunnan juristien mukaan tenttaamiselle ei ole mitään estettä, jos vain poliittista tahtoa löytyy. Sitä luulisi löytyvän varsinkin nyt, kun mahdollisten ministereiden kelvollisuudesta on esitetty julkisia epäilyjä jo etukäteen.  EU:ssa tenttaus toimii erinomaisesti komissaareja valittaessa, joten kyllä se toimisi myös eduskunnassa.

Kommentit (0)