Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Vainaja perinnässä

Joensuussa on paljastunut aika omituinen tapaus, josta sanomalehti Karjalainen eilen kertoi. Iäkäs nainen kuoli yksityisessä hoitokodissa, jolta kaupunki ostaa asumis- ja hoitopalveluja. Tämä tapahtui jo viime elokuussa, mutta kaupunki karhusi sinnikkäästi maksuja ”käytetyistä” palveluista vielä puolen vuoden ajalta kuoleman jälkeen. Perintää tehostettiin varoittamalla luottotietoihin mahdollisesti tulevasta häiriömerkinnästä.

Kuolemasta oli ilmoitettu välittömästi ja omaiset olivat irtisanoneet hoitosopimuksen. Kaupungin sosiaalitoimi oli vieläpä myöntänyt hautausavustusta, mutta jostain syystä nämä tiedot eivät kulkeneet laskutukseen saakka. Tämä on tietysti ikävä yksittäistapaus, jota kaupunki on virallisesti pyytänyt anteeksi. Se kertoo kuitenkin nykyajattelun painottumisesta talouden puolelle. Kaikkein parhaiten toimii laskutus.

Se kertoo myös palvelutuotannon sekavasta tilanteesta. Kunnat tuottavat osan palveluista itse ja osan ne ostavat yksityisiltä palveluntuottajilta. Lisäksi asiakasmaksut määräytyvät eri tavalla riippuen siitä, onko henkilö asiakkaana laitoshoidossa vai palveluasumisessa. Laitoshoidon maksu on säädetty asetuksella tarkasti, mutta palveluasuminen hinnoitellaan palvelujen mukaan. Palvelutarjonta puolestaan räätälöidään asiakkaan maksukyvyn mukaan. Jos asiakkaan rahat loppuvat, niin palvelut vähenevät minimitasolle.

Palveluasumisen hinnoittelun vapaus lienee tärkeä syy siihen, että kunnat purkavat vauhdilla laitospaikkoja ja muuttavat niitä palveluasumiseksi. Ilkeä voisi väittää, että kaikkein helpoimmin se onnistuu vaihtamalla talon seinässä oleva kyltti.

Tämä tapaus pistää myös epäilemään ison organisaation kehuttua ylivertaisuutta. Joensuuhun on viime vuosina liitetty useita pieniä naapurikuntia ja väestöpohja on kasvanut sen mukaisesti. Samalla organisaation eri haarat eivät enää näytä keskustelevan keskenään edes virka-asioissa. Jokainen puurtaa omaa sarkaansa pitämättä yhteyttä toisiinsa. Asiakastietojärjestelmissä on totisesti parantamisen varaa, kun edes tieto myönnetystä hautausavustuksesta ei keskeytä palveluasumisen laskutusta.

Tämä oli vähän synkkä tarina näin äitienpäivänä. Kun nyt tänään joka tapauksessa muistamme äitejämme ja isoäitejämme, niin samalla voinemme miettiä elon ehtoota yleisemminkin. Meistäkin tulee vanhoja.