Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeus ja oikeustaju

Valtionyhtiö Destian entinen toimitusjohtaja tilasi kahdeksansivuisen kiviainesselvityksen kaveriltaan ja maksoi siitä 30 000 euroa. Hän osti Destialle proomun ja vuokrasi sen ilmaiseksi tuttavansa yrityksen käyttöön. Hän tilasi ylihintaisa konsulttiselvityksiä ystäviltään ja aiheutti työnantajalleen kaikkiaan 1,8 miljoonan euron vahingot. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet luottamusaseman väärinkäytöstä.

Äkkiä ajatellen tässä ei ole mitään järkeä. Päätös on kuitenkin ihan lain mukainen, vaikka ei välttämättä mahdu oikeustajuun. Syyttäjä syytti väärää henkilöä. Tai kyllä toimitusjohtajankin syyttäminen oli oikein, mutta syytteen menestymiseksi olisi pitänyt syyttää myös Destian silloista hallitusta.

Hallitus tiesi koko ajan, mitä toimitusjohtaja tekee, mutta ei puuttunut siihen millään tavalla. Hallitus oli jopa ihmetellyt, miten kahdeksan sivua kiviainesselvitystä voi maksaa 30 000 euroa, mutta ei tehnyt mitään. Hallitus myönsi toimitusjohtajalle vastuuvapauden ja siirsi näin vastuun itselleen. Hallitus tosin totesi, että toimitusjohtajan tulee jatkossa kiinnittää huomiota toimintatapoihinsa, mutta tällä lausumalla ei ole mitään juridista merkitystä. Se on pelkkä varoittava sormenheristys.

Toimitusjohtaja saa siis tehdä vaikka kuinka hölmöjä päätöksiä, jos hallitus ne jälkikäteen hyväksyy. Hallitusta ei edes oikein voi asettaa syytteeseen, koska silläkin on oikeus toimia hölmösti ja osaamattomasti. Ainoa keino yrittää saada aiheutunutta vahinkoa takaisin on erillinen vahingonkorvauskanne. Eilen uutisissa haasteteltu Destian lakiasiajohtaja ei vaikuttanut kovin innostuneelta asiaan.

Hänen asemansa on takuulla hankala. Jos Destia yrittää vaatia vahingonkorvauksia entiseltä toimitusjohtajalta, tämä vetoaa oikeuden vapauttavaan päätökseen rikosasiassa. Vahingonkorvausta pitäisi vaatia entiseltä hallitukselta, joka vastuuvapaudella varmisti vahingon syntymisen.

Siinä taidettaisiin mennä jo liian korkealle tasolle. Niinpä koko asia haudataan hiljaisuudessa ja valtio kärsii vahingot nahoissaan. Toimitusjohtajan saattaa olla hankalaa saada vastaavan tason töitä, mutta hallituksen jäsenet tullaan edelleen nimittämään jonkin toisen valtionyhtiön hallitukseen.