Suuret puheet, vähän asiaa

Kokoomus ja SDP pääsivät odotetusti sopuun Portugalin tukemisesta ja muista EU:n talouskriisiin liittyvistä asioista. Meidän annettiin tuoreeltaan ymmärtää, että nyt Suomi asettaa ehtoja koko Euroopalle, vaatii jämäkästi sijoittajavastuuta ja on muutenkin kaikin puolin tiukkana. Sopimus ei kuitenkaan kestä kriittistä lukemista, vaan osoittautuu suurelta osin hurskaiksi toiveiksi ja tyhjäksi lätinäksi. Katsotaanpa tarkemmin muutamaa yksityiskohtaa.

Portugalin tuki: Suomi asettaa ehdoksi, että Portugali käynnistää neuvottelut yksityisten lainanantajien kanssa näiden pysymiseksi maassa. Saahan neuvottelut aloittaa, mutta ainakaan tämän mukaan mikään ei pakota viemään niitä loppuun. Jos lainanantajat vetäytyvät, niin kukaan ei mahda sille mitään.

Suomi asettaa ehdoksi, että Portugali varmistaa lainojen takaisinmaksun myymällä omaisuuttaan. Tämä on ikävä kohta Portugalin kansalle ja osoittaa taas kerran todeksi sen, että SDP on innokas yksityistäjä. Maan koko julkinen sektori tullaan yksityistämään.

Väliaikainen Euroopan rahoitusvakausväline ERVV: Suomen tavoitteena on, että mahdollisten lainamuotoisten tukipakettien yhteydessä pankkien omistajat ja sijoittajat kantavat vastuunsa. Näin mitätön on siis se paljon kehuttu sijoittajavastuu, pelkkä tavoite. Jos sijoittajavastuu ei toteudu, niin sitten kai vain kohautetaan olkapäitä ja todetaan, että tavoite ei toteutunut.

Pankkivero: Erityisen tärkeää on ottaa käyttöön pankkivero, joka kerää etukäteen varoja kriisien hoitamiseen. Jos tätä ei saada EU-tasolla hoidettua, niin Suomi toteuttaa veron kansallisesti. Eivät pankkiveroa pankit maksa, vaan kyllä se siirtyy tavalla tai toisella kuluttajan eli pankin asiakkaan maksettavaksi.

On tietenkin hyvä, että edes tällainen sopimus saatiin aikaan. Onpahan ainakin kaikki toiveet ja kauniit periaatteet pantu paperille ja hallitusneuvottelut edistyvät. Ei kuitenkaan kannata nielaista kaikkea hehkutusta ihan ruotoineen, koska tässäkin asiassa riittäisi pienempi intoilu. Jos joku on kiinnostunut, niin voi lukea koko sopimuksen sisällön täältä:index.php?option=com_content&view=article&id=54689:naein-kokoomus-ja-sdp-sopivat-tiedote-portugali-paketista&catid=1:politii

Kommentit (0)