Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Höynäytyksen makua

Portugalin ja muiden euromaiden tukia vastustaneet puolueet eli perussuomalaiset, SDP, vasemmistoliitto ja kristilliset saivat eduskuntaan 101 paikkaa. Hallituksen todennäköisesti muodostavat tukia kannattavat puolueet saivat eduskunnassa enemmistön 112 paikalla. Tähän joukkoon kuuluu kaksi ennen vaaleja tukia vastustanutta puoluetta, SDP ja kristilliset. Reaalipolitiikkaahan tämä on, mutta jotenkin tässä on höynäytyksen makua.

SDP:n siirtyminen nykytermillä ilmaistuna vastuunkantajien joukkoon oli melkoinen silmänkääntötemppu. Sopimukseen kirjattiin jo muutenkin sovittuja asioita, kuten Portugalin omaisuuden myynti ja pankkivero. Lisäksi kirjattiin epämääräisiä lupauksia ja ylväitä tavoitteita, joiden totutuminen tai toteutumatta jääminen ei vaikuta mitään mihinkään.

Taas kerran SDP on rupeamassa pankkiirien ja suursijoittajien etuja ajavan kokoomuspolitiikan takaajaksi. Tässä tanssissa Katainen vie. Esimaksua saatiin jo, kun Katainen sopi hallituspohjasta ihan itsensä kanssa ja ilmoitti sen kysymättä suurimmalta hallituskumppaniltaan mitään. Alku ei vaikuta hyvältä, kun ajatellaan päätettäväksi tulevia leikkauksia ja sosiaalietuuksien kiristyksiä.

Perussuomalaisten jättäytymistä oppositioon voidaan nimittää joko vastuusta vetäytymiseksi tai suoraselkäisyydeksi, ihan maun ja mielihalujen mukaan. Minä olen saanut niin vanhanaikaisen kasvatuksen, että mielestäni se on mies, joka seisoo sanojensa takana. Paskahousu on se, joka syö sanansa ja suurin paskahousu on se, joka vielä selittelee sanojensa syömistä.

Tämä ei sitten ole poliittinen mielipide perussuomalaisten yleisen politiikan puolesta, mutta eipä ole sitä vastaankaan. Onpahan vain yhden kansanmiehen henkilökohtainen mielipide yleisestä moraalista. Tällä mielipiteellä ei tietenkään ole politiikassa mitään merkitystä, koska kansahan ei poliitikkojen mielestä tiedä mitään muulloin kuin vaalien alla. Vaalien jälkeen isällisten johtajien on tehtävä kansan parhaaksi kipeitä päätöksiä, koska se on vastuullisuutta.