Apupuolueen ehdot

Vihreät päättivät asettaa kovat ehdot osallistumiselleen tulevaan hallitukseen. Peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen vaaditaan 100 euron korotus, on säädettävä tiukka ilmastolaki eikä uusia ydinvoimaloita saa rakentaa. Ihan tuoreeltaan mieleen tulee pari kysymystä. Onko murskatappion kärsineellä puolueella yleensä mitään asiaa hallitukseen? Jos on, niin millä lihaksilla tällaisia ehtoja asetellaan?

Perussuomalaisten oppositioon jättäytymisen takia tilanne muuttui ja niinpä tällainenkin mahdollisuus avautui. Se on reaalipolitiikkaa. Minä en haluaisi nähdä tulevassa hallituksessa vihreitä ministereitä. Syy siihen ei ole yleinen vihreiden vastainen asenteeni, vaan heidän ministereidensä tähänastinen toiminta.

Työministeri Anni Sinnemäki ei hallitse oman alansa perusasioita. Tästä saatiin selvä näyttö vaikkapa hänen vierailullaan Kiteellä viime talvena. Ministeri innosti työttömien yhdistyksiä keskittymään kahvila-, ruokala-, kierrätyskeskus- ja muuhun liiketoimintaan, koska se on verotuksellisesti edullista ja siihen voi saada palkkatuettuja työntekijöitä parhain mahdollisin tukiehdoin. Ministeri ei tiennyt eikä varmaan tiedä vieläkään, että verottajan ja TE-toimistojen kiristyneet linjaukset juuri näissä asioissa sulkevat yhdistysten ylläpitämiä pieniä kuppiloita ja kirpputoreja.

Oikeusministeri Tuija Brax on murentanut suomalaisen oikeusjärjestelmän perusteita monella eri tavalla. Hän ajaa rikosoikeuteen angloamerikkalaista järjestelmää, jossa erityisesti talousrikoksissa epäillyn tunnustus olisi automaattisesti lieventävä asianhaara ja jopa keskeyttäisi esitutkinnan. Syyttäjä ja epäilty tekisivät sopimuksen, jonka tuomioistuin sitten hyväksyisi. Tällainen toiminta ei kuulu meidän oikeusjärjestelmääme.

Braxin ministerikaudella muutoksenhakua alioikeuden päätöksiin on vaikeutettu. Tämän vuoden alusta lähtien valittaminen hovioikeuteen on pääsääntöisesti kielletty ja valittaa voi vain saatuaan valitusluvan. Brax ajaa myös hallinto-oikeuksien yhdistämistä ihan vain säästösyistä. Uhkana on nyt, että maan tehokkain Kuopion hallinto-oikeus lakkautetaan ja yhdistetään Kouvolan hallinto-oikeuteen.

Viranomaistoimintaa on yritetty yksityistää onneksi ilman erityistä menestystä. Brax on ajanut pysäköinninvalvonnan, vankikuljetusten ja putkavartioinnin yksityistämistä piittaamatta perustuslaista, jonka mukaan viranomaistoimintaa ei voi yksityistää.

Uusista ehdoista en sano ilmastolain osalta mitään ja ydinvoimaloiden suhteen vihreillä on kokemusta joustavuudesta. Katsotaanpa sen sijaan vaatimusta työttömyyspäivärahan ja työmarkkinatuen nostamisesta sadalla eurolla.

Äkkiä katsoen hyvältä näyttävä ajatus ei vaikuta millään tavalla kaikkein köyhimpien asemaan. Toimeentulotuki pysyisi ennallaan ja sata euroa lisää toimeentulotukea saavan työmarkkinatukeen pudottaisi automaattisesti toimeentulotukea sen saman satasen verran. Pelkkää toimeentulotukea saavan asema ei muuttuisi mitenkään. Muutos siis auttaisi vain niiden toiseksi köyhimpien asemaa, joiden ei tarvitse turvautua toimeentulotukeen.

Puolue on tullut takavuosien menestyksessä vauhtisokeaksi. Neljä vuotta oppositiossa saattaisi auttaa kirkastamaan ajattelua, mutta hallitukseen meno sokeuttaa lisää.

Kommentit (0)