Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Supermies Strömsöstä

Vanha kansanviisaus sanoo, että talosta pitää lähettää viisain mies markkinoille ja vahvin myllyyn. Toivoa sopii, että tätä viisautta noudatetaan myös Jyrki Kataisen tapauksessa. Näin sivusta seuraavaa ja tiedotusvälineiden varassa olevaa alkaa Kataisen meno kuitenkin vähän hirvittää, ihan jo hänen itsensäkin puolesta. Tietääkö hän varmasti mitä tekee, vaikka Iltalehden mukaan ministerikokouskin kuulemma sujuu kuin Strömsössä?

Ministerikokous ainakin päätti yksimielisesti ja ilman soraääniä kasvattaa Euroopan väliaikaisen kriisirahaston ERVV:n vastuita ja Suomen osuus nousi kahdeksasta yli kolmeentoista miljardiin. Portugalin takausasia hyväksyttiin myös sujuvasti ja kuulemma Suomen vaatimukset -jotka Olli Rehnin puheissa olivat jo aiemmin muuttuneet ehdotuksiksi – hyväksyttiin. Sille asialle ei kuitenkaan kannata hurrata, koska nämä vaatimukset olivat pelkkää silmänlumetta. Yksityisten sijoittajien kanssa aloitetaan neuvottelut näiden pysyttämiseksi Portugalissa, mutta mikään ei velvoita neuvotteluja tuottamaan tulosta.

Kreikka tuntuu aiheuttavan Kataiselle ja muille valtiovarainministereille sekä komissaari Olli Rehnille ongelmia. Maa on nyt pakotettava yksityistämään valtion omistuksia vauhdilla, kuten Rehn äsken uutisissa kertoi. Myös Portugalin tukipaketin tärkein osa koskee yksityistämistä.

Kuka muuten olisi uskonut vielä kymmenkunta vuotta sitten, että valtioiden omistusten yksityistämisestä puhutaan itsestään selvänä asiana? Vain kaikkein kiihkeimmät uusliberalistit siitä puhuivat, mutta yleensä heitä pidettiin vähän tärähtäneinä. Nyt koko Eurooppa näyttää tärähtäneen.

Ja sitten on vielä kotimaan hallituskysymys, jossa tänään ei näytä tapahtuneen mitään merkittävää käännettä. Sateenkaarihallitusta yritetään kovasti saada aikaan, mutta vasemmistoliiton osallistumisesta tai mukaan ottamisesta ei ole mitään tietoa.

Vuonna 1995 Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden. Samaan aikaan Paavo Lipponen muodosti sateenkaarihallitusta, jonka jäljet ovat karmeudessaan vertaansa vailla. Samassa hallituksessa olivat ainakin Sdp, kokoomus ja vasemmistoliitto, mistä nimi sateenkaari tulikin. Se hallitus kasvatti tuloeroja nopeammin kuin mikään muu hallitus sitä ennen. Sen jälkeen tosin vauhti on jatkuvasti kihtynyt. Toistaakohan historia taas itseään?

Meidän miehemme markkinoilla ei vaikuta huolestuneelta, vaan ainakin Iltalehden nettiversion mukaan hilpaisee neuvottelujen välissä lenkille flunssaisena. Onkohan näillä markkinoilla ihan varmasti talon viisain mies?