Naarvan liiterikapina

Viime tiistaina sattui Ilomantsin Naarvassa jopa valtakunnallisen uutiskynnyksen ylittävä pieni episodi. Kyläläiset asettuivat yksissä tuumin vastustamaan Metsähallituksen aikeita purkaa kylän tuntumassa oleva laavupaikka. Kylätoimikunnan puheenjohtaja jopa kiinnitti itsensä riimulla kiinni liiterin seinään.

Tapaus on oikeastaan vähän huvittava, mutta toiminnan perusteella asialla on naarvalaisille suuri merkitys. Jos ette tiedä, missä Ilomantsin Naarva on, niin katsokaapa kartalta. Sellaisessa paikassa ei ole ylitarjontaa huvitusten ja vapaa-ajanvieton suhteen. Laavu on tärkeä paitsi kyläläisille, niin myös muille luonnossa liikkujille.

Taustalla ovat valtion säästötoimet. Metsähallitus katsoi, että 2 000 euroa vuodessa maksavan paikan ylläpito on lopetettava ja laavu siirrettävä Kolin alueelle, jossa liikkuu enemmän ihmisiä. Valtion säästötoimien takia asia myös ratkesi ilman virkavallan väliintuloa. Poliisin saapuminen kesti niin kauan, että asia ennätettiin sopia neuvottelemalla. Onneksi myös päätöstä toteuttamaan tullut puistomestari oli järkimies. Laavu pysyy paikallaan.

Tarkkaan ottaen kyläläiset syyllistyivät omankädenoikeuteen ja olisivat syyllistyneet myös virkavallan vastustamiseen, jos poliisi olisi ennättänyt nopeasti paikalle. Ihan hyvin voi kysyä myös, miksi valtion pitää maksaa kyläläisten makkaranpaistopaikan polttopuut.

Ihan samasta syystä, josta Metsähallitus yleensä ylläpitää nuotiopaikkoja, patikkareittejä ja luonnonmukaisia virkistysalueita. Jos jostain ruvetaan karsimaan, niin aina törmätään samaan ongelmaan. Miksi yhdestä paikasta otetaan ja toiseen jätetään? Päätökset tehdään jossain kaukana toimistossa, jossa olosuhteita ei tunneta. Päättäjä tuijottaa kustannuslaskelmia ja kävijämääriä. Palvelun käyttäjät miettivät muita arvoja.

Lakiin ja oikeusjärjestykseen luottavana minun kai pitäisi tuomita kyläläisten omavaltainen menettely ja lain uhmaaminen. Nyt olen kuitenkin heidän puolellaan. Joskus pienen ihmisen on puolustettava itselleen ja läheisilleen tärkeitä asioita jopa kansalaistottelemattomuuden keinoin. Se saattaa onnistua, kun kaikki hoidetaan rauhallisesti mutta päättäväisesti. Joissain asioissa on viisasta sysätä lakikirja syrjään ja kuunnella sisintään.

Pitääkin varmaan kesän mittaan pistäytyä Naarvassa paistamassa makkaraa. Ihan kannatuksen vuoksi.

Kommentit (0)