Ei uutta tiedotettavaa

Jo viikon ajan hallitustunnustelija Jyrki Katainen on ilmestynyt uutisiin virnistelemään, että neuvotteluista ei ole mitään uutta kerrottavaa. Kovasti kuulemma keskustellaan, mutta edes maan taloustilanteesta ei olla vielä selvillä. Vasemmistoliiton yksi neuvottelija kyllästyi, mutta tämä ei kuulemma vaikuta millään tavalla mihinkään.

Alkaa vähitellen ärsyttää tällainen salamyhkäisyys. Siihen on totuttu, että meille valehdellaan, mutta nyt ei tehdä edes sitä. Jos kerrottaisiin edes jotain, niin siitä voisi ihan omin päin vetää johtopäätöksiä. Tietysti neuvottelijoille pitää antaa jonkinlainen työrauha, mutta pitäisi demokratiaan kuulua myös kertominen neuvottelujen edistymisestä.

Nyt tiedottamisesta huolehtivat erityisesti EK:n lobbarit. EK:n puheenjohtaja ihmetteli lehdessä, miten köyhyys on voinut nousta hallitusneuvotteluissa niin tärkeään asemaan, kun pitäisi huolehtia yritysten tukemisesta. Toinen EK:n johtaja tarjosi armotonta opintotukikeppiä vitkasteleville opiskelijoille. Yliopistoon on pyrittävä ja päästävä ilman välivuosia ja opinnoista on selvittävä tavoiteajassa. Eläkeiän nostamisesta EK on paasannut jo vuosia.

Tällaista lukiessa herää heti kysymys, että millä ihmeen oikeudella nämä johtajat jyrisevät näin mahtavalla äänellä? Oikeutus tulee tietenkin rahasta ja vallasta. He tuntevat olevansa vahvoilla ja tietävät, että nytkin heidän ääntään kuullaan. Nämä julistukset eivät lupaa erityisen hyvää tulevaisuutta köyhille, opiskelijoille ja eläkeläisille.

Kun medialla ei ole mitään järkevää kerrottavaa, kaivetaan esiin kansanedustaja Hakkaraisen neljännesvuosisadan takaisia rikoksia ja tuoreita taksilaskuja. Niistä uutisoidaan näyttävästi ja lehtiä lukeva kansa luulee olevansa kiinnostunut politiikasta, kun yhden edustajan elämä on niin kiinnostavaa. Äänestäjät hänet eduskuntaan valitsivat, joten katsokoot he peiliin. Ei samasta miehestä tarvitse joka päivä otsikoita repiä, katsotaan mitä hän saa aikaan eduskunnassa ja uutisoidaan sitten.

Facebookissa olevat hallitusneuvottelijat kertovat niukoissa päivityksissään, että työ on kovaa, mutta palkitsevaa. Saattaisihan tuonkin uskoa, jos saisi edes hiukan konkretiaa puheiden vakuudeksi. Sekin on kuulemma kielletty, Säätytalon seinät eivät vuoda. Mahdetaan siellä kasata hirmuista pommia, joka pudotetaan syliimme ehkä joskus juhannuksen alla.

Kommentit (0)