Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tietämättömät johtajat

Sosiaalisen median hiljaisuudesta päätellen en ole ainoa, joka on saanut tarpeekseen hiihtäjien vanhasta dopingjutusta. Asia kiinostaa minuakin vain siksi, että koko kallis prosessi todisti taas kerran oikeaksi epäilyni: Mitä isompi johtaja, sen vähemmän hän asioista tietää.

Tässähän oli kyse vanhasta STT:n uutisesta, jossa väitettiin dopingin olevan hiihdossa ihan tavallista. Väitteestä julmistuneena hiihtäjät, valmentajat, lajipäälliköt ja hiihtopomot Esko Aho etunenässä olivat kyselemässä kunniansa perään. STT ja toimittaja tuomittiin ja määrättiin maksamaan korvauksia. Nyt asia kääntyi päälaelleen ja yksi hiihtäjä ja yksi valmentaja tuomittiin törkeästä petoksesta. Kaksi isompaa tappia pääsivät pälkähästä, koska heidät olisi voitu tuomita korkeintaan tavallisesta petoksesta ja se teko oli päässyt vanhenemaan.

Leivättömän pöydän äärestä puuttuivat kokonaan kaikki isot pomot, jotka aikoinaan pitivät asiasta kovinta meteliä. Osa heistä sai myös korvauksia kunnianloukkauksesta. He puuttuivat siksi, että näytön saaminen heitä vastaan olisi ollut täysin mahdotonta. Jo ensimmäisissä kuulusteluissa kävi ilmi, että he eivät ainakaan olleet koskaan tienneet mistään mitään.

Eivät johtajat tunnu yleensäkään mitään tietävän. Nokialla menivät juomavesi ja jätevesi sekaisin, kuten muistamme. Tällä viikolla puhdistusaseman hoitaja siitä tuomittiin, mutta jo hänen esimiehensä oli autuaan tietämätön putkien toiminnasta. Sitä isommat johtajat eivät olleet vastuussa yhtään mistään.

Ihan sama toistuu kaikkialla. Kun poliitikkoa epäillään rikoksesta tai omaneduntavoittelusta, käy ilmi hänen täydellinen tietämättömyytensä kaikista asioista. Kun ison firman johtajia epäillään sisäpiiririkoksista, eivät he tiedä mitään alaistensa touhuista.

Kyllä minä tiedän, että laki on kuin hämähäkinverkko. Pienet hyttyset siihen tarttuvat, mutta suuret paarmat lentävät suoraan läpi. Se tässä vain ihmetyttää, että johtajien suuria palkkoja perustellaan aina raskaalla vastuulla koko toiminnasta. Tiukan paikan tullen he eivät kuitenkaan todistettavasti ole koskaan edes tienneet johtamansa organisaation toiminnasta, saati sitten olisivat siitä vastuussa.

Tämä kannattaisi muistaa, kun johtajien palkkoja seuraavan kerran tarkistetaan.