Kuka säätää lait?

Tänäkin kesänä näyttää kuumin puheenaihe olevan samaa sukupuolta olevien oikeus avioliittoon. Ihan samaa jauhettiin jo viime kesän helteillä ja nyt taas uudelleen. On tästä väännetty tietysti välilläkin. On suorastaan hämmästyttävää, miten lähes jokaisella on asiasta vankkumaton mielipiteensä, jota puolustetaan kaikilla mahdollisilla lyömäaseilla. Niin teilläkin tietysti on, mutta älkää kertoko sitä minulle. Minua asia kiinnostaa vain valtiosääntöoikeudellisesti.

Kyselyn mukaan eduskunnan lakivaliokunnan enemmistö vastustaa tätä lakia, joten lakialoite pysähtyisi sinne. Ministeri Paavo Arhinmäki on ehdottanut, että lakivaliokunta voitaisiin ohittaa perustamalla tilapäinen valiokunta valmistelemaan asiaa. Valtiosäännön mukaan  tilapäisen valiokunnan asettaminen valmistelemaan tiettyä lakia on täysin mahdollista ja näin on historiassa tehty monta kertaa.

Arhinmäen ehdotusta vastustetaan epädemokraattisena ja vakiintuneiden menettelytapojen vastaisena. Arhinmäki itse esitti  juuri äsken facebookissa hyvän kysymyksen: Miten niin se on epädemokraattista, että halutaan turvata lain päätyminen äänestykseen siinä tapauksessa, että sen takana on eduskunnan enemmistö?

Juuri siitähän tässä pohjimmiltaan on kysymys. Kuka tässä maassa lait säätää, koko eduskunta vai pienestä joukosta kansanedustajia koostuva lakivaliokunta? Vastaus on ihan selvä, tietenkin lainsäätäjä on koko eduskunta. Lakivaliokunta on vain valmisteleva elin, mutta silti se voi käytännössä tyrmätä ihan minkä tahansa lain pelkästään jättämällä työnsä tekemättä.

Tliapäisen valiokunnan asettaminen ei tietenkään tarkoita lain hyväksymistä. Se varmistaisi vain sen, että laki yleensä tulee valmisteltua ja päätyy koko eduskunnan päätettäväksi. Vasta lopullinen äänestys ratkaisee, hyväksytäänkö laki vai ei. Nyt näyttää siltä, että suurin osa eduskunnasta haluaa päästä päättämään tästä asiasta, joten suotakoon se heille.

Kommentit (0)