Kyky, taito ja koeteltu kansalaiskunto

Ihmiset tarkoittavat mitä sanovat. Sen jälkeen he tekevät täsmälleen päinvastoin. Tämä pätee erityisen hyvin poliittisiin virkanimityksiin, joita kaikki puolueet vastustavat ehdottomasti. Heti kun mahdollisuus avautuu, nimitetään sopivia politiikassa ansoituneita omia kavereita korkeisiin virkoihin.

Hallitus valitsi Jori Arvosen valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristön apulaispäälliköksi. Avoimessa haussa hakijoita oli kaikkiaan 18, joista suurin osa oli paljon kokeneempia kuin Arvonen. Hänellä on kuitenkin sellaisia avuja, joita muilta ei löydy. Arvonen on toiminut edellisessä hallituksessa Alexander Stubbin erityisavustajana ja sitä ennen kokoomuksen puoluetoimistossa.

Stubbin mukaan päätös ei missään tapauksessa ollut poliittinen virkanimitys. Haku oli avoin ja valinta tehtiin normaalien haastattelujen ja testien jälkeen. Stubb kuitenkin myöntää vaikuttaneensa virkamiesten esitykseen. Hän on siis ohjeistanut virkamiehet päätymään oikeaan ehdokkaaseen.

Stubb ei näe menettelyssään mitään kummallista. Hänen mukaansa on tärkeää, että EU-sihteeristössä on ihmisiä, joilla on pääministerin luottamus. Stubb vieläpä rehvastelee, että ei ole poliitikon ammatissa keräämässä pisteitä. Hän siis tekee ihan mitä haluaa, eikä ole vastuussa kenellekään.

Aika omituista puhetta poliitikolta, joka on vasta ensimmäistä vaalikauttaan eduskunnassa. Edellisen hallituksen ministeriksi mies tempaistiin kesken vaalikauden eduskunnan ulkopuolelta. Poikkeuksellisen nopea eteneminen poliittisella uralla on tainnut viedä suhteellisuudentajun, jos sitä on koskaan ollutkaan.

Melko pian ulkoministeriksi tultuaan Stubb kehuskeli, kuinka hulvatonta porukkaa EU:n ulkoministerit ovat ja kuinka reilu meininki kokouksissa vallitsee. Jyrki Katainen kävi ensimmäisellä pääministerivierailullaan Ruotsissa omien sanojensa mukaan fiilistelemässä maan pääministerin kanssa.

Mistä ihmeestä näitä kakaramaisia ja ylimielisiä jolppeja oikein tulee? Kokoomuksen puoluetoimistosta nyt ainakin, mutta mihin on kadonnut kaikkinainen vastuuntunto ja moraali? Päällikkötason virkamiehiksi nimitetään omia fiilistelykavereita sillä perusteella, että heillä on poliittista luottamusta. Virkamiehet ovat kuitenkin vakituisia, joten he jäävät paikoilleen myös poliittisen vallan vaihtuessa. Arvosella saattaa heti alkuun olla uskottavuusongelmia alaistensa silmissä, eikä tilanne ainakaan parane tuulen kääntyessä.

Virkamiesuralle aikoville tämä on taas kerran hyvä oppitunti. Aiemmin virkaylennysperusteina käytetyt kyky, taito ja koeteltu kansalaiskunto ovat historiaa. Nyt pitää ihan suoran puheen mukaan olla pelkästään poliittisesti luotettava. Opiskelu ei kannata, mutta puoluetoimistoon kannattaa hakeutua töihin. Siitä se ura urkenee.

Kommentit (0)