Valehtelun taito

Jos tavallinen ihminen muuttaa mieltään, mutta kiistää sitä koskaan tehneensä, häntä sanotaan vähitäänkin tuulellakäyväksi varhaisdementikoksi. Jos hän keksii omasta päästään asioita, niin  häntä sanotaan suoraan valehtelijaksi. Kun kyseessä ovat valtion tai koko Euroopan asiat, näitä höpöttäjiä sanotaan poliitikoiksi, valtiomiehiksi tai diplomaateiksi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi henkilömiinat kieltävästä sopimuksesta syyskuussa 2004, että kukaan ei niin suurta hulluutta tule hyväksymään. Helmikuussa 2007 hän sanoi miinoista luopumista hölmöläisten hommaksi. Nyt pääministeri Katainen pitää itsestään selvänä, että Suomi littyy tähän kansainväliseen sopimukseen ja on päättänyt asiasta jo vuosia sitten.

Viime maaliskuussa kokoomus sanoi kuntakannanotossaan, että se ei halua pakottaa ketään kuntaliitoksiin. Parempia ratkaisuja syntyy, kun kunnat päättävät liitoksista itsenäisesti ja kuntalaisten tahtoa kuunnellen. Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen puolestaan teki maaliskuussa hyvin selväksi, että puolue ei aja kuntien pakkoliitoksia. ”Toivon, että tämän keskustelun jälkeen en enää törmää väitteeseen, että Sdp ajaa pakkoliitoksia, kun se ei pidä paikkaansa”, hän julisti 16.3.2011 Vero 2011 -paneelissa.

Nyt uusi hallitus on tehnyt kerta kaikkiaan selväksi, että koko kuntakartta pannaan uusiksi. Mitään vastaväitteitä ei suvaita, vaan valtion isänmaallinen velvollisuus on yhdistää pienet kunnat suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy kävi eilen asiakseen Suomessa sanomassa, että vakuuksien vaatiminen Kreikalta on euromaiden yhteinen päätös. Vakuudet eivät ole vain Suomen vaatimus, vaan niistä ovat päättäneet kaikki yhdessä ja kaikki niitä ovat myös koko ajan halunneet. Meille kerrottiin heti kokouksen jälkeen, että Suomi on ainoana vakuuksia vaatinut  ja niihin on myös suostuttu. Tai ainakin kaikki nyökkäsivät, kun asiaa vielä varmuuden vuoksi kysyttiin.

Diplomatian ja politiikan kieltä ei näköjään pidä verrata tavallisten ihmisten puheisiin.

Kommentit (0)