Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Se onkin helppoa

Pohjoiskarjalaisen Juuan kunnan kunnanhallituksen esityslistan mukaan asiat ovatkin yllättävän helppoja, eivätkä päätösehdotukset vaadi muutamaa riviä enempää perusteluja. Satunnainen lukija saa sellaisen käsityksen, että kaikki sujuu kuin valssi kesällä. Otetaanpa kaksi esimerkkiä ensi tiistain esityslistalta.

Entinen kunnanjohtaja tiedusteli kirjallisesti kunnan hallinnoiman ikäihmisten osaamiskeskuksen yhdistys- ja yrityskoordinaattorin valinnasta ja toiminnasta. Tämä koordinaattori ei nimittäin ole kunnan palveluksessa, toisin kuin muut osaamiskeskuksessa työskentelevät. Hänen yksin omistamansa yritys valittiin tarjouskilpailun perusteella palveluja tuottavaksi asiantuntijaksi. Entinen kunnajohtaja kysyi myös, onko sama henkilö mahdollisesti menettänyt vaalikelpoisuutensa toiminnasta vastuussa olevan lautakunnan jäseneksi.

Kunnanhallitus vastaa kysymyksiin lyhyesti. Tilintarkastaja on kulemma tutkinut asian ja todennut, että valinta palveluntuottajaksi on tapahtunut asianmukaisesti eikä henkilö yhtiön omistajana ole tullut esteelliseksi toimimaan lautakunnassa. Olipa helppoa, eikä asian valmistelija ainakaan ole päätään hirveästi vaivannut.

Tilintarkastajan selän taakse piiloutumisen sijaan asiaa olisi voinut vähän avata. Useiden yhteistyötahojen ylläpitämän osaamiskeskuksen hallinnoija ei ole lautakunta, vaan kunnanhallitus. Sen takia palveluntuottajayhtiön ainoa omistaja ei ole esteellinen toimimaan lautakunnassa yleisesti, mutta voi olla sitä  yksittäisissä asioissa.

Yhtiön ja siis henkilön valinta tuottamaan palveluja onkin sitten vähän vaikeampi tapaus, jonka moraalista puolta ei tilintarkastajakaan ole miettinyt. Kun vuosi sitten toimintaa käynnistettiin, tilattiin yritys- ja yhdistyskartoitus kiireeseen vedoten suorahankintana tältä samalta yhden miehen yhtiöltä kunnanjohtajan päätöksellä. Näin tämä paikallisen yrittäjäyhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja sai varsinaisessa kilpailutuksessa ehdottoman etulyöntiaseman. Hän oli jo tehnyt kaiken alustavan työn itseään silmälläpitäen ja kaverille saatiin mukava työpaikka ihan laillisella menettelyllä.

Koko kesän on kunnassa pähkäilty sosiaali- ja terveystoimen talousasioiden hoitamista. Pitkäaikainen talousjohtaja on muutenkin tehnyt 60 %:n työaikaa ja nyt hän on virkavapaalla ainakin vuoden loppuun. Samaan aikaan taloustoimiston toimistosihteeri on jäänyt osa-aikaeläkkeelle ja tekee 50 %:n työaikaa. Koko taloudenhoito on suoraan sanoen hunningolla.

Kesällä talouspäällikön viransijaiseksi olisi ollut tarjolla pätevä henkilö, joka ei kuitenkaan ole päättäjien kaveri. Tästä ei tällä kertaa sen enempää, koska olen jo kertonut asiasta tarkemmin jutussani kylakarajat

Nyt ongelmaan on löytynyt loistava ratkaisu. Kunnanhallitukselle esitetään, että terveyskeskukseen palkataan tilapäinen toimistosihteeri ihan koko loppuvuodeksi. Arvailtavaksi jää, miten yksi toimistosihteeri pystyy kolmen kuukauden aikana pistämään koko putiikin kuntoon ja luotsaamaan taloutta eteenpäin.

Ehkäpä tehtävään on jo tiedossa joku sopiva henkilö, jonka pätevyydellä ei ole niin väliä. Päättäjien sukulaisten ja tuttavien joukosta löytyy varmasti joku superyksilö.